Kaz Bayramı'nda yapılan bazı etkinlikler: Bayram hazırlıkları: Kazların besiye çekilmesi, kuru yufka açılması gibi imece usulü çalışmalar yapılır. Kazların hazırlanması: Bayramdan 2 gün önce kesilen kazlar temizlenir ve yağı alınarak "baş ayak yemeği" için hazırlanır. Pişirme: Kazlar suda bekletildikten sonra kızılcık ağacından yapılan şişlere dizilerek köy fırınlarında pişirilir. İkram: Öğle vakti fırından alınan kazlar, kaz yağıyla ıslatılmış tirit, taşlık dolması, şekerli börek, kaz ciğerli börek ve erik hoşafı ile birlikte misafirlere ikram edilir. Yöresel ürünlerin sergilenmesi: Etkinlik alanında köylülerin kendi ürettikleri yöresel ürünlerin satıldığı stantlar kurulur. Birlik ve beraberlik: Kaz Bayramı, Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Eseler, Solaklar, Durhasan ve Hasanoğlu köylerinde her yıl ocak ayının ikinci yarısında kutlanarak birlik, beraberlik ve paylaşımın simgesi olur.