Kaz Bayramı'nda yapılanlar: 1. Hazırlıklar: Aylar öncesinden kazların besiye çekilmesi ve havaların soğumasıyla birlikte kadınlar tarafından imece usulü kuru yufka açılması. 2. Kazların Kesilmesi: Bayramdan 2 gün önce toplu halde kesilen kazların temizlenmesi ve yağının alınması. 3. Pişirme: Kazlar, bir gün suda bekletildikten sonra kızılcık ağacından hazırlanan şişlere dizilerek köy fırınına sürülür. 4. İkram: Bayram sabahı kazlar ters düz edilir ve öğle vakti fırından çıkarılarak tirit, taşlık dolması, şekerli börek, kaz ciğerli börek ve erik hoşafı ile birlikte misafirlere ikram edilir. Bu gelenek, Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Eseler, Solaklar, Durhasan ve Hasanoğlu köylerinde ocak ayının ikinci yarısında kutlanır.