Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Hikayesi olan bazı atasözleri şunlardır:
- "Akılsız başın cezasını ayaklar çeker" 1. Osmanlı döneminde, plansız ve düşüncesizce yapılan işlerin sonunda daha fazla zahmete ve sıkıntıya yol açacağını ifade eder 1.
- "Damlaya damlaya göl olur" 1. Anadolu'da suyun damlalar halinde birikmesi ve sonunda büyük bir su birikintisi oluşturması gözlemine dayanır 1.
- "Gülme komşuna, gelir başına" 1. Başkalarının yaşadığı sıkıntılara gülmenin, aynı sıkıntıların bir gün kişinin kendisinin de başına gelebileceğini hatırlatır 1.
- "Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur" 1. Coğrafi engellerin insanlar arasındaki iletişimi ve buluşmaları engelleyemeyeceğini ifade eder 1.
- "Her horoz kendi çöplüğünde öter" 1. Bireylerin kendi alanlarında güçlü ve yetkin olduğunu ancak bu etkinin kendi sınırları içinde kaldığını belirtir 1.
- "Çivi çıkar, yarası kalır" 1. Kırıcı sözlerin ve davranışların etkisinin uzun süre devam edeceğini ifade eder 1.
- "Gülü seven dikenine katlanır" 2. Yaptığımız işte başarılı olmak istiyorsak işimizin zorluklarına katlanmamız gerektiğini anlatır 2.
- "Parayı veren düdüğü çalar" 25. Bakkalın yaptığı hilekarlığın ona geri dönmesi ve ne ektiyse onu biçmesi hikayesine dayanır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: