Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Eserde, Zeynel Bey'in satın aldığı ve sonradan birbirine nikâhladığı Fatin ve Fitnat, kardeş olduklarını bir tesadüf eseri öğrenince, efendilerine bir mektup yazarak intihar eder 23. Yazar, bu iki kahramanı intihar ettirerek öldürmesinin sebeplerinden birinin de esaretin kötülüğünün derecesini artırmak olduğunu belirtir 23.
Ahmet Mithat Efendi, bu yaklaşımıyla, sosyolojik açıdan da köleliğin nasıl olması ya da olmaması gerektiğini göstermek istemiş olabilir 4.
Ayrıca, yazarın kölelik konusuna böylesi eğilmesinin en önemli sebeplerinden birisi de, kendisinin de Çerkez bir annenin oğlu olmasıdır 4.
Ahmet Mithat Efendi'nin "Esaret" adlı eseri, edebiyatımızdaki esaret temasının çekirdeğini oluşturur 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: