• Buradasın

    TMK nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TMK kısaltmasının açılımı "Türk Medeni Kanunu" şeklindedir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    TMK 161 nedir?
    TMK 161, Türk Medeni Kanunu'nun zina nedeniyle boşanma ile ilgili maddesini ifade eder. Maddeye göre, eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin, boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
    TMK 161 nedir?
    TMK 229 nedir?
    TMK 229 — Türk Medeni Kanunu'nun 229. maddesi, edinilmiş mallara katılma rejiminde eklenecek değerleri düzenler. Bu maddeye göre, edinilmiş mallara değer olarak eklenecek olanlar şunlardır: 1. Eşlerden birinin, mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan, olağan hediyeler dışında yaptığı karşılıksız kazandırmalar; 2. Bir eşin, mal rejiminin devamı süresince diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler. Bu tür kazandırma veya devirlere ilişkin uyuşmazlıklarda mahkeme kararı, davanın kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırma veya devirden yararlanan üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir.
    TMK 229 nedir?
    TMK 324 nedir?
    TMK 324, Türk Medeni Kanunu'nun 324. maddesi anlamına gelir ve bu madde, ana ve babanın çocuk ile kişisel ilişkisini düzenleyen hükümleri içerir. Özetle, TMK 324 şu şekildedir: "Ana ve babadan her biri, diğerinin çocuk ile kişisel ilişkisini zedelemekten, çocuğun eğitilmesi ve yetiştirilmesini engellemekten kaçınmakla yükümlüdür". Bu madde ayrıca, kişisel ilişki kurma hakkının reddedilebileceği veya alınabileceği durumları da belirler.
    TMK 324 nedir?
    TMK 1007 nedir?
    TMK 1007 maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun Tapu Sicili başlıklı dördüncü kitabının üçüncü kısmının ikinci bölümünde yer almaktadır. Maddesinin içeriği şu şekildedir: "Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet sorumludur. Devlet, zararın doğmasında kusuru bulunan görevlilere rücu eder. Devletin sorumluluğuna ilişkin davalar, tapu sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde görülür".
    TMK 1007 nedir?
    TMK 512 maddesi nedir?
    Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 512. maddesi, mirasçılıktan çıkarma ile ilgili hükümleri içerir: Maddeye göre: 1. Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir. 2. Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer. 3. Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur.
    TMK 512 maddesi nedir?
    TMK 194 maddesi nedir?
    TMK 194 maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun aile konutu ile ilgili düzenlemelerini içerir. Özetle, bu madde şu hükümleri belirler: 1. Aile konutunun kiralanması durumunda, eşlerden biri tarafından yapılan kira sözleşmesinin diğer eş tarafından feshedilememesi, devredilememesi veya haklarının sınırlanamaması için diğer eşin açık rızasının alınması gereklidir. 2. Rıza sağlanamazsa, diğer eş hâkimin müdahalesini isteyebilir. 3. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilir.
    TMK 194 maddesi nedir?
    TMK 166 nedir?
    TMK 166, Türk Medeni Kanunu'nun evlilik birliğinin temelinden sarsılması ilkesini düzenleyen maddesidir. Bu maddeye göre, eşlerden her biri, evlilik birliğinin ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenemeyecek derecede sarsılması durumunda boşanma davası açabilir. TMK 166 kapsamında ayrıca iki özel boşanma yolu daha bulunmaktadır: 1. Anlaşmalı boşanma: Evlilik en az 1 yıl sürmüşse, çiftler anlaşmalı olarak boşanabilir. 2. Fiilî ayrılık: Boşanma davası herhangi bir sebeple reddedilmiş ve bu karar kesinleşeli 3 yıl geçtiği halde eşler ortak hayatı yeniden kuramamışlarsa, bu durum da genel boşanma sebebi sayılır.
    TMK 166 nedir?