• Buradasın

    Tespit davası HMK madde 107 mi 108 mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tespit davası, HMK'nın 106. maddesinde düzenlenmiştir 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Hmk'nın 108 maddesi nedir?

    HMK'nın 108. maddesi, inşaî dava kurumunu düzenler ve şu şekildedir: > (1) İnşaî dava yoluyla, mahkemeden, yeni bir hukuki durum yaratılması veya mevcut bir hukuki durumun içeriğinin değiştirilmesi yahut onun ortadan kaldırılması talep edilir. > (2) Bir inşaî hakkın, dava yoluyla kullanılmasının zorunlu olduğu hâllerde, inşaî dava açılır. > (3) Kanunlarda aksi belirtilmedikçe, inşaî hükümler, geçmişe etkili değildir.

    107. madde nedir?

    Türk Ceza Kanunu'nun 107. maddesi, şantaj suçunu düzenler. Bu maddeye göre: 1. Fıkra: Hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya ya da yapmamaya zorlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. 2. Fıkra: Kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunulması halinde de aynı ceza uygulanır.

    HMK kısmi dava nedir?

    HMK'ya göre kısmi dava, talep konusunun niteliği itibarıyla bölünebilir olduğu durumlarda, sadece bir kısmının dava yoluyla ileri sürülmesi anlamına gelir. Kısmi davanın unsurları: 1. Bölünebilirlik: Talep konusu para gibi bölünebilir nitelikte olmalıdır. 2. Aynı hukuki ilişki: Dava konusu talep, aynı hukuki ilişkiden doğmuş olmalıdır. 3. Haklı neden: Davacının, alacağının tamamı için dava açmamakta haklı bir nedeninin bulunması gerekir. Özellikleri: - Kısmi dava açılması, alacağın kalan kısmı için daha sonra dava açılmasına engel değildir. - Mahkeme, kısmi dava sonucunda, alacağın dava edilen kısmı hakkında karar verir ve bu karar kesin hüküm niteliğindedir.

    HMK 106 nedir?

    HMK 106, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 106. maddesini ifade eder ve bu madde tespit davası ile ilgilidir. Tespit davası yoluyla mahkemeden talep edilenler şunlardır: - Bir hakkın veya hukuki ilişkinin varlığının ya da yokluğunun belirlenmesi; - Bir belgenin sahte olup olmadığının tespiti. Bu davayı açabilmek için, kanunlarda belirtilen istisnai durumlar dışında, davacının hukuken korunmaya değer güncel bir yararı bulunmalıdır.

    HMK 107 nedir?

    HMK 107, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 107. maddesi anlamına gelir ve "Belirsiz Alacak Davası"nı düzenler. Bu maddeye göre: 1. Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını veya değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmek mümkün değilse, alacaklı hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar veya değeri belirterek belirsiz alacak davası açabilir. 2. Karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat sonucu alacağın miktarı veya değeri tam ve kesin olarak belirlenebildiğinde, davacı, iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın iki haftalık kesin süre içinde talebini tam ve kesin olarak belirleyebilir.

    Dava şartları nelerdir HMK?

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) kapsamında dava şartları şunlardır: 1. Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması. 2. Yargı yolunun caiz olması. 3. Mahkemenin görevli olması. 4. Yetkinin kesin olduğu hâllerde, mahkemenin yetkili bulunması. 5. Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları. 6. Dava takip yetkisine sahip olunması. 7. Gider avansının yatırılmış olması. 8. Teminat gösterilmesine ilişkin kararın gereğinin yerine getirilmesi. 9. Davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması. 10. Aynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olmaması.