• Buradasın

    TCK ve CMK nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TCK ve CMK kısaltmalarının açılımları ve anlamları şu şekildedir:
    1. TCK: Türk Ceza Kanunu'dur 12. Suçların tanımını ve bu suçlara uygulanacak cezaları içeren kanundur 1.
    2. CMK: Ceza Muhakemesi Kanunu'dur 23. Ceza yargılamasının yürütülmesine ilişkin kuralları ve bu yargılamaya katılan kişilerin hak, yetki ve yükümlülüklerini düzenleyen kanundur 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    CMK 250 maddesi nedir?
    CMK 250. madde, seri muhakeme usulünü düzenleyen hükümdür. Bu maddeye göre, aşağıdaki suçlarla ilgili olarak kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilmediği takdirde seri muhakeme usulü uygulanır: 1. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda yer alan bazı suçlar (örneğin, hakkı olmayan yere tecavüz, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, gürültüye neden olma, parada sahtecilik, mühür bozma); 2. 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'un belirli maddeleri; 3. 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 93. maddesi; 4. 1072 sayılı Rulet, Tilt, Langırt ve Benzeri Oyun Alet ve Makinaları Hakkında Kanun'un 2. maddesi; 5. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun ek 2. maddesi. Seri muhakeme usulü, Cumhuriyet savcısının şüpheliye teklifi ve şüphelinin bu teklifi kabul etmesi halinde uygulanır.
    CMK 250 maddesi nedir?
    CMK 329 son madde nedir?
    CMK 329. madde, suç uydurma ve iftira gibi hallerde gider başlığını taşır ve şu şekildedir: "(1) Suç uydurup iftirada bulunduğu sabit olan kimse, bu nedenle yapılmış giderleri ödemeye mahkûm edilir".
    CMK 329 son madde nedir?
    CMK el koyma maddesi nedir?
    CMK el koyma maddesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 123 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, el koyma kararı şu durumlarda verilebilir: - Suçun işlenmesinde kullanılan eşyanın ele geçirilmesi; - Suçtan elde edilen kazanç veya mal varlığının korunması; - Delil niteliğinde olan eşya veya belgelerin muhafazası. El koyma kararı genellikle mahkeme tarafından verilir, ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcılık veya kolluk kuvvetleri de el koyma işlemi yapabilir ve bu durumda karar en geç 24 saat içinde mahkemeye sunularak onay alınmalıdır.
    CMK el koyma maddesi nedir?
    CMK 223/8 nedir?
    CMK 223/8 maddesi, ceza davasında durma kararını düzenler. Buna göre, soruşturmanın veya kovuşturmanın yapılması belirli bir şarta bağlı tutulmuşsa ve bu şartın henüz gerçekleşmediği anlaşılırsa, gerçekleşmesini beklemek üzere durma kararı verilir. Durma kararı, yargılamayı sona erdirmez, sadece duruşmaya ara verilmesini sağlar.
    CMK 223/8 nedir?
    CMK 100 nedir?
    CMK 100, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100. maddesi anlamına gelir ve bu madde tutuklama tedbirini düzenler. CMK 100'e göre tutuklama kararı verilebilmesi için iki şartın birlikte gerçekleşmesi gerekir: 1. Kuvvetli suç şüphesinin varlığı ve bu şüpheyi destekleyen somut delillerin bulunması. 2. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olması. Ayrıca, belirli suçlar için somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde de tutuklama kararı verilebilir. Son olarak, adli para cezasını gerektiren suçlarda veya hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez.
    CMK 100 nedir?
    CMK 256 nedir?
    CMK 256 maddesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun Müsadere Usulü başlıklı ikinci bölümünde yer almaktadır. Maddesi iki fıkradan oluşmaktadır: 1. Fıkra: Müsadere kararı verilmesi gereken hallerde, kamu davası açılmamış veya açılmış olup da esasla birlikte bir karar verilmemişse, karar verilmesi için Cumhuriyet savcısı veya katılan, davayı görmeye yetkili mahkemeye başvurabilir. 2. Fıkra: Kamu davası açılmış olup da iade edilmesi gereken eşya veya malvarlığı değerleri ile ilgili olarak esasla birlikte bir karar verilmemişse, mahkemece re'sen veya ilgililerin istemi üzerine bunların iadesine karar verilir.
    CMK 256 nedir?
    CMK 150 maddesi nedir?
    CMK 150 maddesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Müdafiin Görevlendirilmesi" başlıklı maddesidir. Bu madde şu şekildedir: > (1) Şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenir. Şüpheli veya sanık, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, istemi halinde bir müdafi görevlendirilir. > (2) Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise, istemi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir. > (3) Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada ikinci fıkra hükmü uygulanır. > (4) Zorunlu müdafilikle ilgili diğer hususlar, Türkiye Barolar Birliğinin görüşü alınarak çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
    CMK 150 maddesi nedir?