• Buradasın

    TCK madde 109 ve 108 birlikte değerlendirilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Türk Ceza Kanunu (TCK) madde 109 ve 108 birlikte değerlendirilebilir, çünkü madde 108, madde 109'da düzenlenen "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçunun nitelikli hallerinden birini oluşturmaktadır 23.
    Madde 108'e göre, bir şeyi yapması veya yapmaması ya da kendisinin yapmasına müsaade etmesi için bir kişiye karşı cebir kullanılması halinde, kasten yaralama suçundan verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılarak hükmolunur 2.
    Madde 109'a göre ise, bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir ve bu fiil için cebir kullanılması durumunda ceza iki yıldan yedi yıla kadar çıkabilir 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    TCK 109 nedir?

    TCK 109, Türk Ceza Kanunu'nun "Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma" suçunu düzenleyen maddesidir. Maddesinin içeriği şu şekildedir: (1) Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Kişi, fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (3) Bu suçun nitelikli halleri şunlardır: Silahla işlenmesi; Birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi; Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenmesi; Kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi; Üstsoy, altsoy veya eşe karşı işlenmesi; Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi. Bu hallerde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir kat artırılır. (4) Bu suçun mağdurun ekonomik bakımdan önemli bir kaybına neden olması halinde, ayrıca bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (5) Suçun cinsel amaçla işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek cezalar yarı oranında artırılır.

    108 ve 109 madde nedir?

    Türk Ceza Kanunu'nun 108. ve 109. maddeleri farklı konuları düzenlemektedir: 1. Madde 108: Cebir. 2. Madde 109: Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma.

    TCK'nın 107 ve 108 maddeleri nedir?

    TCK'nın 107 ve 108. maddeleri şu şekildedir: 1. Şantaj (TCK Madde 107): Hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. 2. Cebir (TCK Madde 108): Bir şeyi yapması veya yapmaması ya da kendisinin yapmasına müsaade etmesi için bir kişiye karşı cebir kullanılması halinde, kasten yaralama suçundan verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılarak hükmolunur.

    TCK madde 109 3 fıkra nedir?

    TCK madde 109, 3. fıkra şu durumları düzenler: 1. Silahla İşlenme: Bu suçun silahla işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. 2. Birden Fazla Kişi Tarafından Birlikte İşlenme: Suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi durumunda da ceza artırılır. 3. Kamu Görevi Nedeniyle İşlenme: Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenmesi veya kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde de ceza artırılır. 4. Üstsoy, Altsoy veya Eşe Karşı İşlenme: Üstsoy, altsoy veya eşe karşı işlenmesi durumunda da ceza artırılır. 5. Çocuğa veya Beden/Ruh Bakımından Kendini Savunamayacak Durumda Bulunan Kişiye Karşı İşlenme: Bu kişilere karşı işlenmesi halinde de ceza artırılır.