• Buradasın

    TBK madde 112 ve 113 arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TBK madde 112 ve 113 arasındaki fark, borçlunun ifa etmeme durumundaki sorumluluklarına ilişkindir.
    TBK madde 112 gereğince, borç hiç veya gereği gibi ifa edilmezse borçlu, kendisine hiçbir kusurun yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alacaklının bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür 15.
    TBK madde 113 ise yapma ve yapmama borçlarında farklı düzenlemeler içerir:
    • Yapma borcu durumunda, alacaklı masrafı borçluya ait olmak üzere edimin kendisi veya başkası tarafından ifasına izin verilmesini isteyebilir ve her türlü giderim hakkını saklı tutar 13.
    • Yapmama borcuna aykırılık halinde ise borçlu, bu aykırı davranışının doğurduğu zararı gidermekle yükümlüdür ve alacaklı, ayrıca borca aykırı durumun ortadan kaldırılmasını veya bu konuda masrafı borçluya ait olmak üzere kendisinin yetkili kılınmasını isteyebilir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    TCK madde 112 ve 113 birlikte değerlendirilir mi?

    TCK madde 112 ve 113 birlikte değerlendirilebilir, çünkü her iki madde de "Hürriyete Karşı Suçlar" başlığı altında yer almaktadır.

    TBK 113 nedir?

    TBK 113, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun bir maddesidir ve "yapma ve yapmama borçlarında" başlığı altında yer alır. Bu maddeye göre: 1. Yapma borcu borçlu tarafından ifa edilmediği takdirde, alacaklı masrafı borçluya ait olmak üzere edimin kendisi veya başkası tarafından ifasına izin verilmesini isteyebilir; her türlü giderim isteme hakkı saklıdır. 2. Yapmama borcuna aykırı davranan borçlu, bu aykırı davranışının doğurduğu zararı gidermekle yükümlüdür. 3. Alacaklı, ayrıca borca aykırı durumun ortadan kaldırılmasını veya bu konuda masrafı borçluya ait olmak üzere kendisinin yetkili kılınmasını isteyebilir.

    TBK 112 nedir?

    TBK 112 maddesi, Türk Borçlar Kanunu'nun bir parçasıdır ve "Borcun İfa Edilmemesinin Sonuçları" başlıklı ikinci ayırımın bir maddesini oluşturur. Maddesinin tam metni şu şekildedir: "Borç hiç veya gereği gibi ifa edilmezse borçlu, kendisine hiçbir kusurun yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alacaklının bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür".