• Buradasın

    Şahitler ifadeye gelmezse dava düşer mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Şahitler ifadeye gelmezse dava düşmez, ancak tanıkların ifadesi davanın sonucunu etkileyebilir 12.
    Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre, usulüne uygun olarak çağrıldığı halde mazeret bildirmeksizin gelmeyen tanık zorla getirtilir ve gelmemesinin sebep olduğu giderlere ve beşyüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına hükmolunur 12.
    Ayrıca, tanıkların dinlenilmemesi durumunda mahkeme, eksik tanık listesi sunulması için taraflara süre verebilir ve gerekli görürse davanın diğer delillerle yürütülmesine karar verebilir 1.

    Konuyla ilgili materyaller

    Mahkemede dinlenen tanık olayı hatırlamadığını söylerse ne olur?

    Mahkemede dinlenen tanık, olayı hatırlamadığını söylerse, önceki ifadesini içeren tutanağın ilgili kısmı okunarak hatırlamasına yardım edilir. Eğer tanık, duruşmadaki ifadesiyle önceki ifadesi arasında çelişki bulunduğunda, evvelce alınmış ifadesi okunarak çelişkinin giderilmesine çalışılır.

    Davanın açılmamış sayılmasına karar verilirse ne olur?

    Davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi durumunda aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkar: 1. Talep Vaki Olmamış Sayılır: Davadaki talep, hiç vaki olmamış gibi kabul edilir. 2. Zamanaşımı ve Hak Düşürücü Süreler: Kesilen zamanaşımı ve hak düşürücü süreler yeniden işlemeye başlar. 3. Yargılama Giderleri: Yargılama giderleri davacıya yükletilir. 4. Dava Dosyası: Dava dosyası, mahkeme bakımından inceleme ve hüküm verme zorunluluğundan çıkar. 5. İhtiyati Tedbir Kararları: Davada verilmiş olan ihtiyati tedbir kararları kendiliğinden ortadan kalkar.

    Hak düşürücü süre içerisinde dava açılmamışsa ne olur?

    Hak düşürücü süre içerisinde dava açılmamışsa, dava açılmamış sayılır ve bu durumda: 1. Zamanaşımı ve hak düşürücü süre etkileri ortadan kalkar. 2. Davadaki talep geçersiz hale gelir. 3. İhtiyati tedbir kararı kendiliğinden ortadan kalkar.

    Mahkemeye gitmeyen şahide para cezası verilir mi?

    Evet, mahkemeye gitmeyen şahide para cezası verilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 245. maddesine göre, usulüne uygun olarak çağrıldığı halde mazeret bildirmeksizin gelmeyen tanık disiplin para cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, şahidin mahkemeye gitmeme nedeniyle oluşan gitmeme masrafları da kendisinden tahsil edilir.

    Davada delil sunulduktan sonra ne olur?

    Davada delil sunulduktan sonra şu adımlar izlenir: 1. Delillerin İncelenmesi: Sunulan deliller, mahkemeye ulaştırılır ve mümkünse aynı duruşmada incelenir. 2. Değerlendirme Aşaması: Delillerin değerlendirilmesi ve vakıaların ispatlanması süreci başlar. 3. Karar Aşaması: Mahkeme, tüm delilleri dikkate alarak karar verir. Eğer yeni bir delil sunulması gerekiyorsa, bu ancak belirli koşullarda ve tahkikatın bitimine kadar mümkündür.

    Kesin süre içinde delil sunulmazsa ne olur?

    Kesin süre içinde delil sunulmazsa, o delile dayanmaktan vazgeçilmiş sayılır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre, dava ve cevap dilekçelerinde belirtilip de ön inceleme duruşmasına kadar sunulmayan deliller için hakim, delillerin sunulması için 2 haftalık kesin süre verir. Bu süre içerisinde sunulmayan deliller, davanın seyrini değiştirse bile hakim tarafından dikkate alınmaz.

    Davaya katılmazsam mahkeme düşer mi?

    Davaya katılmamanız durumunda mahkeme düşebilir, özellikle hukuk davalarında. Hukuk davalarında: - Davacı iseniz ve duruşmaya katılmazsanız, davayı takip eden bir vekiliniz de yoksa dava düşecektir. - Davalı iseniz, duruşmaya katılmamanız vekilinizin de bulunmamasını gerektirir ve yokluğunuzda gerçekleşen işlemlere itiraz etme olanağınızı kaybedersiniz. Ceza davalarında ise duruşmaya katılmamanız durumunda hakkınızda zorla getirme kararı veya yakalama kararı çıkarılabilir.