• Buradasın

    Ölüneye kadar bakma sözleşmesine hangi hükümler uygulanır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Ölünceye kadar bakma sözleşmesine uygulanan bazı hükümler:
    • Şekil şartı: Sözleşme, resmi vasiyetname şeklinde, yani resmi memur ve iki tanık huzurunda yapılmalıdır 135.
    • Tarafların ehliyeti: Ayırt etme gücüne sahip ve ergin her gerçek kişi bu sözleşmeyi yapabilir 5. Tüzel kişiler bakım borçlusu olabilir, ancak bakım alacaklısı olamaz 5.
    • İçerik: Bakım borçlusu, bakım alacaklısının ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür; bu kapsamda uygun gıda, konut sağlama, hastalık durumunda özen gösterme ve tedavi ettirme gibi sorumlulukları vardır 24.
    • Süresizlik: Sözleşme, bakım alacaklısının yaşam süresi kadar geçerlidir; belirli bir süre ile sınırlandırılamaz 12.
    • Fesih ve iptal: Sözleşme, tarafların irade fesadı, bakım borçlusunun yükümlülüklerini yerine getirmemesi veya belirli koşulların gerçekleşmesi durumunda feshedilebilir ya da iptal edilebilir 145.
    • Mirasçılara geçiş: Bakım borçlusunun ölümü ile bakım ve gözetim edimi mirasçılara geçer; ancak bakım alacaklısı, 1 yıl içinde sözleşmeyi feshedebilir 14.
    • Saklı pay ve tenkis: Malvarlığı devri, saklı paylı mirasçıların haklarını ihlal ederse tenkis veya iptal davası açılabilir 135.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Ölünceye kadar bakma sözleşmesi Yargıtay'da nasıl değerlendirilir?

    Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, Yargıtay'da çeşitli açılardan değerlendirilir: 1. Şekil Şartları: Türk Borçlar Kanunu'nun 612. maddesine göre, bu tür sözleşmelerin geçerliliği için miras sözleşmesi şeklinde yapılması gereklidir. 2. Muvazaa İddiası: Sözleşmelerin muvazaalı olup olmadığı, yani 3. kişileri aldatmak amacıyla yapılıp yapılmadığı incelenir. 3. Bakım Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesi: Bakım borçlusunun edimini yerine getirmediği iddiaları, sözleşmenin feshi için bir sebep olabilir. 4. Saklı Pay ve Tenkis Davası: Saklı paylı mirasçıların haklarına tecavüz edilmesi durumunda, tenkis davası açılabilir.

    Ölünceyekadar bakma sözleşmesinde mirasçılar hak kaybına uğrar mı?

    Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde mirasçılar, bazı durumlarda hak kaybına uğrayabilir. Bu sözleşmede bakım alacaklısı, malvarlığını bakım borçlusuna devrettiği için, mirasçılarının saklı payları zarar görebilir. Ayrıca, bakım borçlusunun ölümü durumunda, bakım alacaklısının mirasçıları 1 yıl içinde sözleşmeyi feshedebilirler. Bu durumda, bakım alacaklısının devrettiği malvarlığı üzerinde hakları kalmaz.

    ÖlünCeye Kadar Bakma Sözleşmesinin İptali Davasında Kimler Taraftır?

    Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali davasında taraflar şunlardır: Bakım alacaklısı. Nafaka yükümlüsü olduğu kişilere karşı yükümlülüğünü yerine getirme imkânını kaybeden bakım alacaklısı. Bakım borçlusu. Bakım borçlusunun mirasçıları (bakım alacaklısı vefat ederse). Ayrıca, mirasçılar saklı paylarının zarar gördüğünü düşünüyorlarsa tenkis davası açabilirler. Görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça Asliye Hukuk Mahkemesidir.

    Tenkis davası ölünceye kadar bakma sözleşmesinde nasıl açılır?

    Tenkis davası, ölünceye kadar bakma sözleşmesinde, saklı paylı mirasçılar tarafından açılabilir. Türk Borçlar Kanunu'nun 615. maddesine göre, bakım alacaklısı, ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle nafaka yükümlüsü olduğu kişilere karşı sorumluluklarını yerine getirmekte güçlük çekiyorsa, bu kişiler sözleşmenin iptali için dava açabilirler. Ayrıca, mirasçılar, saklı paylarının ihlal edildiğini düşünüyorlarsa, bakım alacaklısının ölümünden sonra tenkis davası da açabilirler.

    Ölüncüye kadar bakma sözleşmesinde şekil şartı var mı?

    Evet, ölünceye kadar bakma sözleşmesinde şekil şartı vardır. Türk Borçlar Kanunu’nun 612. maddesine göre, bu sözleşme “miras sözleşmesi” şeklinde yapılmalıdır. Ancak, kanunda bir istisna bulunmaktadır. Sözleşmenin resmi şekilde yapılması için aşağıdaki yetkililer yetkilidir: sulh hukuk hakimi; noter; taşınmaz devrini konu edinen ölünceye kadar bakma sözleşmelerinde tapu memuru. Sözleşme, yetkili makamlar önünde ve iki tanıkla imzalanmalıdır.

    Ölünceyekadar bakma sözleşmesinde zamanaşımı ne zaman başlar ve biter?

    Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde zamanaşımı, sözleşmenin kurulmasıyla başlar ve 10 yıl sürer. Bu süre, Türk Borçlar Kanunu madde 146 gereği belirlenmiştir. Biter ise, bakım alacaklısının devir borcunun ifası veya sözleşmenin feshi ile sona erer.

    Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile verilen mal geri alınabilir mi?

    Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile verilen mal, belirli koşullar altında geri alınabilir. Türk Borçlar Kanunu'nun 615. maddesine göre, bakım alacaklısı, sözleşme nedeniyle nafaka yükümlüsü olduğu kişilere karşı sorumluluklarını yerine getiremiyorsa, bu kişilerin sözleşmenin iptali için dava açma hakkı vardır. Bunun yanı sıra, bakım alacaklısı, devredilen mal üzerinde yasal ipotek hakkına sahiptir ve bu hakkı kullanarak malın geri alınmasını sağlayabilir.