• Buradasın

    Noterde smmm onayı ne zaman yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    SMMM onayı, noterde her yıl Aralık ayında yapılır 23. Bu işlem, şirketlerin sonraki yıl kullanacakları muhasebe defterlerinin tasdik edilmesi için gereklidir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Noterler birliği smmm defter onaylıyor mu?

    Evet, Türkiye Noterler Birliği (TNB), Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) tarafından onaylanan defterleri kabul etmektedir. SMMM'ler, TNB'nin internet sitesi üzerinden "SMMM Defter Bilgi Girişi" ekranına giriş yaparak defter listelerini oluşturabilir, meşruhat ve liste dökümlerini alabilirler.

    Noterlik bilgi sistemi smmm defter bilgi girişi uygulaması nedir?

    Noterlik Bilgi Sistemi SMMM Defter Bilgi Girişi Uygulaması, serbest muhasebeci mali müşavirlerin (SMMM), defter ve belgelerini elektronik ortamda Noterler Birliği'ne kaydetmelerini sağlayan bir sistemdir. Bu uygulama sayesinde: Defterlerin bilgileri önceden elektronik ortamda girilir. Uygulama tarafından verilen defter liste numarası ile noterliklere gidilerek onay işlemleri tamamlanır. Hazırlanan defter listelerinin meşruhat dökümleri ve defter liste raporları alınabilir. Uygulamaya, Türkiye Noterler Birliği'nin internet sitesi üzerinden "SMMM Defter Bilgi Girişi" menüsünden erişilebilir.

    Smmm defter onaylama nasıl yapılır?

    SMMM defter onaylama işlemi, aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilir: 1. Defterlerin Oluşturulması: SMMM, uyumlu bir yazılım kullanarak yevmiye defteri ve büyük defter gibi e-Defterleri oluşturur. 2. İmza ve Kontrol: Oluşturulan defterler, mali mühür veya elektronik imza ile imzalanır ve şema, şematron gibi kontrollerden geçirilir. 3. Berat Dosyalarının Oluşturulması: Defterlere ait özet bilgileri içeren berat dosyaları oluşturulur. 4. Başkanlık Sistemine Yükleme: Tüzel kişiler için Mali Mühür, gerçek kişiler için ise Nitelikli Elektronik Sertifika veya Mali Mühür ile imzalanan defter ve berat dosyaları, e-Defter uygulaması veya web servis aracılığıyla Başkanlık bilgi işlem sistemlerine yüklenir. 5. Onay ve Muhafaza: Başkanlık tarafından imzalanan berat dosyaları indirilerek, e-Defterler ve GİB onaylı beratlar birlikte muhafaza edilir.