• Buradasın

    Madde 22 ne anlatıyor?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    "Madde 22" ifadesi iki farklı bağlamda kullanılmaktadır:
    1. Edebiyatta Madde 22 (Catch-22): Bu, Joseph Heller'in 1953 yılında yazmaya başladığı ve II. Dünya Savaşı sırasında bir bombardıman uçağı pilotu olan Yüzbaşı John Yossarian'ın hikayesini anlatan ünlü edebiyat eserinden çıkan bir paradokstur 13. Paradoks, uçmak istemeyen bir pilotun Amerikan ordusunda bir açık bulmasıyla başlar ve bu açık, pilotun akıl sağlığını koruyarak uçmaktan muaf tutulmasını sağlar 1.
    2. Türk Ceza Kanunu'nun 22. Maddesi: Bu madde, taksirle işlenen fiillerin cezalandırılmasını düzenler 25. Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık nedeniyle bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir 25.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    İş Kanunu 22 madde nedir?

    İş Kanunu'nun 22. maddesi, çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi ile ilgilidir: Özeti: 1. İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. 2. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. 3. İşçi değişiklik önerisini kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. 4. İşçi bu durumda 17 ila 21. madde hükümlerine göre dava açabilir. 5. Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. 6. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.

    TCK madde 22 4 ve 5 fıkra nedir?

    TCK Madde 22'nin 4. ve 5. fıkraları şu şekildedir: 4. Fıkra: "Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenir". 5. Fıkra: "Birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda, herkes kendi kusurundan dolayı sorumlu olur. Her failin cezası kusuruna göre ayrı ayrı belirlenir".