• Buradasın

    Koruyucu ve önleyici tedbirler kim tarafından verilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Koruyucu ve önleyici tedbirler, 6284 sayılı kanun kapsamında iki farklı makam tarafından verilebilir:
    1. Mülki idari amirler (vali ve kaymakamlar) 13.
    2. Aile mahkemesi hakimleri (aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemesi hakimleri yetkilidir) 13.
    Ayrıca, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amiri de koruma tedbiri kararı alabilir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Koruyucu ve önleyici tedbir kararı hangi kanuna tabidir?

    Koruyucu ve önleyici tedbir kararları, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında düzenlenmektedir.

    Koruyucu tedbir kararı kimler için alınır?

    Koruyucu tedbir kararı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kişiler için alınır. Bu kişiler arasında: - kadınlar, - çocuklar, - aile bireyleri, - tek taraflı ısrarlı takip mağdurları yer alır.

    Koruyucu tedbir ile önleyici tedbir arasındaki fark nedir?

    Koruyucu tedbir ve önleyici tedbir, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında iki farklı tür tedbir kararıdır. Farkları şu şekildedir: - Koruyucu tedbirler, şiddet mağdurunun güvenliğini sağlamak amacıyla alınır ve mağdurun zarar görmesini engellemeye yönelik kararları içerir. - Önleyici tedbirler, şiddet olaylarının meydana gelmesini engellemeye yönelik alınan tedbirlerdir.

    Koruma tedbirlerinin ortak özellikleri nelerdir?

    Koruma tedbirlerinin ortak özellikleri şunlardır: 1. Temel Hak ve Özgürlüklerin Sınırlanması: Henüz hüküm verilmeden önce sürecin devam edebilmesi için temel hak ve özgürlüklerin geçici olarak kısıtlanması. 2. Araç Olması: Koruma tedbirleri, ceza muhakemesinin yapılması ve maddi gerçeğe ulaşılması için araçtır, amaç değildir. 3. Geçici Olması: Koruma tedbirleri, en son hüküm kesinleşinceye kadar devam eder ve belirli bir süre sonunda sona erer. 4. Kanunla Düzenlenmesi: Koruma tedbirleri ancak kanunla düzenlenir ve Anayasanın 13. maddesine göre temel hak ve özgürlükler ancak kanunla sınırlanabilir. 5. Zorunluluk Olması: Tedbirler, belirtilen amaçlara ulaşmak için zorunlu olan önlemlerdir. 6. Ölçülülük İlkesine Uygunluk: Koruma tedbirlerine başvurulurken, oranlılık ilkesine uyulması gerekmektedir.

    Çocuk Koruma Kanunu'na göre koruyucu ve destekleyici tedbirler nelerdir?

    Çocuk Koruma Kanunu'na göre koruyucu ve destekleyici tedbirler şunlardır: 1. Danışmanlık Tedbiri: Çocuğun bakımından sorumlu olan kimselere çocuk yetiştirme konusunda; çocuklara da eğitim ve gelişimleri ile ilgili sorunlarının çözümünde yol gösterme. 2. Eğitim Tedbiri: Çocuğun bir eğitim kurumuna gündüzlü veya yatılı olarak devamına; iş ve meslek edinmesi amacıyla bir meslek veya sanat edinme kursuna gitmesine veya meslek sahibi bir ustanın yanına yerleştirilmesi. 3. Bakım Tedbiri: Çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin görevini yerine getirememesi hâlinde, çocuğun resmî veya özel bakım yurduna veya koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması. 4. Sağlık Tedbiri: Çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması ve tedavisi için gerekli geçici veya sürekli tıbbî bakım ve rehabilitasyon. 5. Barınma Tedbiri: Barınma yeri olmayan çocuklu kimselere veya hayatı tehlikede olan hamile kadınlara uygun barınma yeri sağlama.

    Kriminolojide önleyici tedbirler nelerdir?

    Kriminolojide önleyici tedbirler, suçun meydana gelmesini engellemek için uygulanan metodlardır. Bu tedbirler şunlardır: 1. Fiilin ön şartlarının yok edilmesi: Saldırı imkânlarına karşı nüfusun aydınlatılması ve uyarılması, savunma silahları sağlanması, alarm ve engelleyici düzenlemeler yapılması gibi yöntemlerle suçun icrası engellenir. 2. Suçu yaratıcı çevre tahriklerinin azaltılması: İşsizliğin sınırlanması, alkol satışının kısıtlanması ve ekonomik-politik tedbirler gibi önlemlerle suçun çevresel nedenleri azaltılır. 3. Ruhsal direncin kuvvetlendirilmesi: Ahlâki ve hukuki değerlerin güçlendirilmesi, çocuk ve gençlerin kötü alışkanlıklardan korunması gibi yöntemlerle bireylerin suça yönelmeleri önlenir. 4. Suçlu kişiliklerin gelişiminin önlenmesi: Gençlik koruma tedbirleri, iyileştirici pedagojik tedavi ve bağımlılık tedavisi gibi uygulamalarla potansiyel suçluların suça bulaşmaları engellenir. 5. Kalıtım sağlığı tedbirleri: Suç doğurucu kişilik yapısına sahip insanların doğuşunun önlenmesi için kısırlaştırma gibi yöntemler tartışılmıştır, ancak bu uygulamalar günümüzde yaygın değildir.

    Koruyucu ve önleyici tedbirler hangi hallerde alınır?

    Koruyucu ve önleyici tedbirler, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında aşağıdaki hallerde alınır: Koruyucu tedbirler için: Şiddete uğramış veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunan kişiler; Tek taraflı ısrarlı takibe maruz kalan kişiler. Önleyici tedbirler için: Şiddet uygulayan veya uygulama tehlikesi bulunan kişiler. Bu tedbirler, mülki amire başvuru, kolluk birimine başvuru veya Aile Mahkemesi'ne dilekçe ile talep edilebilir.