• Buradasın

    Kısıtlı kişi araç satışı yapabilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kısıtlı bir kişi, yani vesayet altında bulunan bir kişi, araç satışı yapabilir, ancak bunun için vesayet makamından izin alması gerekmektedir 12.
    Satış işlemi şu şekilde gerçekleştirilir:
    1. Vasi, satmak istediği aracı ve satış gerekçesini içeren bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurur 24.
    2. Mahkeme, satışın kısıtlı kişinin menfaatine olup olmadığını değerlendirir ve tamamen ya da kısmen satışa izin verebilir 12.
    3. Satış izni alındıktan sonra, açık artırma usulü ile satış yapılır ve ihale sonucu vesayet makamınca onaylanır 14.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Kısıtlılık kararı olan kişi ne yapamaz?
    Kısıtlılık kararı olan kişi, aşağıdaki işlemleri yapamaz: 1. Medeni haklarını kullanma yetkisini kısmen veya tamamen kaybeder. 2. Kefil olamaz, vakıf kuramaz ve önemli bağışlamalarda bulunamaz. 3. Kendi malvarlığı üzerinde tasarrufta bulunamaz, bu işlemler için vasisinin rızasını almak zorundadır. 4. Avukat tutma yetkisi sınırlıdır, vesayet makamından onay alınması gerekir. Kısıtlılık kararının kaldırılması, mahkeme kararıyla mümkündür.
    Kısıtlılık kararı olan kişi ne yapamaz?
    Kısıtlı adına araç alınabilir mi?
    Evet, kısıtlı adına araç alınabilir, ancak bu işlem için vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesinden izin alınması gerekmektedir. Kısıtlı kişinin menfaatine olacak şekilde yapılacak araç alımlarında, aracın engellilik durumuna uygun donanımlara sahip ve maliyet açısından sürdürülebilir olması önemlidir. Bu süreçte hukuki destek almak, talebin reddedilmemesi açısından faydalı olabilir.
    Kısıtlı adına araç alınabilir mi?
    Tedbir kararı olan araç satılabilir mi?
    Tedbir kararı olan araç, rızaen satılamaz çünkü bu tedbirin amacı, malın devrini engellemektir. Ancak, cebri icra yoluyla satışı mümkündür çünkü tedbir kararları, malikin taşınmazı üçüncü kişilere devretmesini engeller, üçüncü kişilerin cebri icra yoluyla satışını engellemez.
    Tedbir kararı olan araç satılabilir mi?
    Hak mahrumiyetinde araç satılabilir mi?
    Hak mahrumiyeti bulunan araç, belirli koşullar altında satılabilir. Hak mahrumiyeti, aracın kredi borcu veya diğer borçlar nedeniyle ödenmemesi durumunda, yetkili kurumların araca el koymasını ifade eder. Aracın üzerindeki hak mahrumiyetini kaldırmak için, icra dairesiyle iletişime geçip borcu ödemek veya yapılandırmak gerekmektedir.
    Hak mahrumiyetinde araç satılabilir mi?
    Araç sahibi sağ iken engelli aracı satılabilir mi?
    Araç sahibi sağ iken engelli aracını satmak mümkündür, ancak belirli şartlar ve kısıtlamalar bulunmaktadır. ÖTV muafiyetli engelli araçlarının satışı için genel kurallar şunlardır: - Beş yıl süresi: Engelli raporu ile alınan araçlar, aracın alımını takip eden beş yıl boyunca satılamaz veya devredilemez. - Vasi kararı: Engelli kişi 18 yaşından küçükse veya zihinsel engelliyse, araç satışı için veli ve vasi muvafakatı gereklidir. - Resmi izin: Eğer araçta özel tertibat varsa ve bu tertibatın kaldırılması gerekiyorsa, satış işlemi için mahkemeden izin alınması gerekmektedir. Bu nedenle, engelli aracının satışı sürecinde ilgili yasal düzenlemelere uyulması önemlidir.
    Araç sahibi sağ iken engelli aracı satılabilir mi?
    Araç üzerinde haciz varsa noterde satış yapılır mı?
    Araç üzerinde haciz varsa, noterde satış işlemi gerçekleştirilemez.
    Araç üzerinde haciz varsa noterde satış yapılır mı?
    Araç satışı için yaş sınırı kaç?
    Araç satışı için yaş sınırı yoktur.
    Araç satışı için yaş sınırı kaç?