• Buradasın

    İşyeri açma ruhsatı hangi kanuna tabidir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İşyeri açma ruhsatı, 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun'a tabidir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    İş yeri açma ruhsatını kim verir?

    İş yeri açma ruhsatını vermeye yetkili idareler, işletmenin kurulacağı bölgeye göre değişiklik gösterir: Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bu ruhsatı belediyeler verir. Organize sanayi bölgesi sınırları içinde ruhsat, organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğine aittir. Endüstri bölgesi sınırları içinde ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilidir. Teknoloji geliştirme bölgelerinde ise ruhsat, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı il müdürlükleri tarafından verilir. Ayrıca, çevresel etki değerlendirmesi gerektiren işletmeler için ruhsat verirken Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyasında yer alan belgelere göre işlem yapılır.

    Deneme izni işyeri açma ruhsatı yerine geçer mi?

    Deneme izni, işyeri açma ruhsatı yerine geçebilir. Gayrisıhhî müesseselerde, onaylı projelerine göre yapılan işletmenin planlanan şekilde çalışıp çalışmadığının tespiti için yetkili idarenin izni ve denetimi altında belirli bir süre deneme mahiyetindeki faaliyetlere deneme izni verilir ve bu izin, açılma ve çalışma ruhsatı yerine geçer.

    İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliği hangi kanuna tabidir?

    İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliği, 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu ile diğer ilgili kanunlara dayanmaktadır.

    Geçici faaliyet belgesi işyeri açma yerine geçer mi?

    Geçici faaliyet belgesi, işyeri açma ruhsatı yerine geçebilir. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine göre verilen geçici faaliyet belgesi, belirli durumlarda çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi yerine kabul edilir ve bu belgeye dayanarak işyeri açılabilir.

    Ruhsatlı ve ruhsatsız işyeri farkı nedir?

    Ruhsatlı ve ruhsatsız işyeri arasındaki fark, işletmenin yasal durumu ve faaliyet gösterme iznine sahip olup olmamasıdır. Ruhsatlı işyeri, ilgili belediyeden alınmış İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı'na sahip olan işletmedir. Ruhsatsız işyeri ise bu ruhsatı almadan açılan ve çalıştırılan işletmedir.

    Ruhsatta işyeri açma belgesi yerine ne kullanılır?

    Ruhsatta işyeri açma belgesi yerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı kullanılır.

    İş yeri açma ruhsatı için beyan formu nedir?

    İş yeri açma ruhsatı için beyan formu, iş yeri açmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin yetkili idareye başvururken doldurmaları gereken resmi bir belgedir. Bu formda yer alması gereken bazı bilgiler şunlardır: İş yerinin adı veya unvanı; İş yerinin sahibi; Faaliyet konusu; İş yerinin adresi, telefon numarası ve e-posta adresi; Pafta, ada ve parsel numarası; Mülkiyet durumu (kira veya malik); İş yerinin kullanım alanı (kapalı ve açık alan); Çalışan işçi sayısı; Kayıtlı olduğu vergi dairesi adı ve vergi numarası; T.C. kimlik numarası. Formun sonunda, iş yeri sahibi tarafından bilgilerin doğruluğunu beyan eden bir imza ve tarih yer alır.