• Buradasın

    İmam nikâhlı evlilikte mal paylaşımı nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İmam nikâhlı evlilikte mal paylaşımı, Türk Medeni Kanunu'na göre resmi nikahlı evliliklerde olduğu gibi yasal olarak mümkün değildir 12. Çünkü imam nikahı, yasal miras hakkı açısından resmi nikah gibi kabul edilmez 1.
    Ancak, miras bırakan (eş), ölüme bağlı tasarruflarla imam nikâhlı eşine mal bırakabilir 12. Bu tasarruflar arasında vasiyetname en yaygın olanıdır ve miras bırakanın istekleri doğrultusunda düzenlenir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Evlilikte hangi eşyalar ortak mal sayılır?

    Evlilikte edinilmiş mallar ortak mal sayılır. Kişisel mallar ise edinilmiş malların dışında tutulur ve şu şekilde tanımlanır: - Evlilik öncesinde sahip olunan mallar; - Miras veya bağış yoluyla elde edilen mallar; - Manevi tazminat alacakları; - Kişisel malların yerine geçen değerler.

    Eşler arasında mal rejimi nasıl belirlenir?

    Eşler arasında mal rejimi, Türk Medeni Kanunu çerçevesinde şu yollarla belirlenir: 1. Yasal Mal Rejimi: Eşler bir mal rejimi sözleşmesi yapmadıkları takdirde, evlilik tarihinden itibaren edinilmiş mallara katılma rejimi otomatik olarak geçerli olur. 2. Mal Rejimi Sözleşmesi: Eşler, evlenmeden önce veya evlendikten sonra, noter huzurunda yapacakları bir sözleşmeyle farklı bir mal rejimi seçebilirler. 3. Evlilik Sırasında Değişiklik: Eşler, karşılıklı anlaşma ile mevcut mal rejimini değiştirebilirler ve bu işlem de noter huzurunda yapılmalıdır. Mal rejimi, eşlerin mal varlıklarının nasıl yönetileceğini ve evlilik sona erdiğinde nasıl paylaşılacağını belirler.

    Evlilikte mal rejimi evlendikten sonra değişir mi?

    Evet, evlilikte mal rejimi evlendikten sonra değiştirilebilir. Eşler, yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejiminden farklı bir sisteme geçmek istediklerinde, bunu kendi rızalarıyla yapabilecekleri gibi, eşlerden birinin talebi üzerine Aile Mahkemeleri de mal rejiminin değiştirilmesine karar verebilir.

    Evlilik sözleşmesinde mal rejimi nasıl belirlenir?

    Evlilik sözleşmesinde mal rejimi, eşlerin ortak kararı ve noter onayı ile belirlenir. Türk Medeni Kanunu'na göre dört tür mal rejimi bulunmaktadır ve eşler bu mal rejimlerinden birini seçebilirler: 1. Edinilmiş mallara katılma rejimi. 2. Mal ayrılığı rejimi. 3. Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi. 4. Mal ortaklığı rejimi. Evlilik sözleşmesi mutlaka noter huzurunda yapılmalı ve onaylanmalıdır.

    Evlenme öncesi mal rejimi nasıl değiştirilir?

    Evlenme öncesi mal rejiminin değiştirilmesi, noterde düzenlenecek bir mal rejimi sözleşmesi ile mümkündür. Bu sözleşme, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir.

    Evlilikte giderlere katılma nasıl yapılır?

    Evlilikte giderlere katılma, Türk Medeni Kanunu'nun 186. maddesi uyarınca şu şekilde yapılır: 1. Ortak Konut Seçimi: Eşler, oturacakları konutu birlikte seçerler. 2. Birliğin Giderlerine Katılma: Eşler, birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıkları ile katılırlar. 3. Anlaşma ile Belirleme: Eşler, giderlere nasıl ve ne kapsamda katılacakları konusunda bir anlaşma yapabilirler. 4. Olağan ve Olağanüstü Temsil: Eşlerden her biri, ailenin sürekli ihtiyaçları için evlilik birliğini temsil eder; ancak pahalı ev eşyaları almak gibi olağanüstü ihtiyaçlar için diğer eşin yetkilendirilmesi veya gecikmede sakınca bulunan hallerde tek başına temsil mümkündür.

    Evlilik öncesi alınan eşyalar boşanma davasında nasıl değerlendirilir?

    Evlilik öncesi alınan eşyalar, boşanma davasında genellikle kişisel mal olarak değerlendirilir. Ancak, evlilik öncesi alınan eşyaların ödemeleri evlilik birliği içinde yapılmışsa, bu ödemeler edinilmiş mal olarak kabul edilir ve eşyaların değeri üzerinden eşler arasında eşit olarak paylaşılır.