• Buradasın

    İİK madde 120 ve 121 birlikte nasıl uygulanır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İİK madde 120 ve 121 birlikte şu şekilde uygulanır:
    1. İİK madde 120, mirasçılardan birinden alacağı olan gerçek veya özel hukuk tüzel kişisinin, bu alacağın tahsili amacıyla terekeye dahil bulunan taşınmazların ortaklığının giderilmesi için dava açma hakkını düzenler 1.
    2. İİK madde 121, bu ortaklığın giderilmesi davasının açılabilmesi için icra mahkemesinden yetki belgesi alınmasını öngörür 12. Yani, alacaklı, icra takibinin sonuçsuz kalması durumunda, borçlu ortağın elbirliği mülkiyetine konu olan taşınmaz için ortaklığın giderilmesi davasını açabilmek üzere icra mahkemesine başvurmalıdır 3.
    Bu nedenle, İİK madde 121'in uygulanabilmesi için önce İİK madde 120'ye göre icra takibinin yapılması ve takibin sonuçsuz kalması gereklidir 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    İİK 121 nedir?

    İİK 121, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun bir maddesidir. İİK 121'in içeriği: Bir intifa hakkı, taksim edilmemiş bir miras veya bir şirket gibi yukarıda belirtilmeyen başka tür malların satılması gerektiğinde, icra memuru satışın nasıl yapılacağını icra mahkemesinden sorar. İcra mahkemesi, ilgili kişileri davet eder, dinledikten sonra açık artırma yaptırabilir veya bir memur tayin edebilir ya da gerekli diğer tedbirleri alabilir. İİK 121'in önemi: Bu madde, elbirliği mülkiyetine tabi taşınmazlarda, borçlu ortağın alacaklısına, ortaklığın giderilmesi davası açma yetkisi verir. Alacaklı, bu yetkiye dayanarak borçlunun ortağı olduğu taşınmaz için ortaklığın giderilmesi davası açabilir.

    İİK 120 ödeme yerine alacakların devri nedir?

    İcra ve İflas Kanunu (İİK) Madde 120 uyarınca, ödeme yerine alacakların devri şu şekildedir: 1. Hacze iştirak eden bütün alacaklılar muvafakat ederlerse, borçlunun borsada ve piyasada fiyatı olmayan alacakları, ödeme yerine geçmek üzere itibari kıymetleriyle kendilerine veya hesaplarına olarak içlerinden birine devredilir. 2. Bu durumda alacaklılar, alacakları nispetinde borçlunun haklarına halef olurlar. 3. Aynı şekilde, hacze iştirak edenlerin hepsi veya içlerinden birisi, borçlunun üçüncü bir şahıstaki alacağının tahsilini veya böyle bir şahsa karşı haiz olduğu dava hakkının kullanılmasını, masraf kendilerine ait olmak ve fakat haklarına halel gelmemek şartıyla üzerlerine alabilirler. 4. Bu suretle elde edilecek para ilk önce üzerlerine alanların alacak ve masraflarının ödenmesine karşılık tutulur.