• Buradasın

    İfade özgürlüğü konusunda devletin pozitif ve negatif yükümlülükleri bulunmaktadır kamu makamları negatif yükümlülük kapsamında Anayasa'nın 13 ve 26 maddeleri kapsamında zorunlu olmadıkça ifadenin açıklanmasını ve yayılmasını yasaklamamalı ve yaptırımlara tabi tutmamalı pozitif yükümlülük kapsamında ise ifade özgürlüğünün gerçek ve etkili korunması için gereken tedbirleri almalıdır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, ifade özgürlüğü konusunda devletin hem negatif hem de pozitif yükümlülükleri bulunmaktadır.
    Negatif yükümlülük kapsamında, kamu makamları zorunlu olmadıkça ifadenin açıklanmasını ve yayılmasını yasaklamamalı ve yaptırımlara tabi tutmamalıdır 13.
    Pozitif yükümlülük kapsamında ise devlet, ifade özgürlüğünün gerçek ve etkili bir şekilde korunması için gereken tedbirleri almalıdır 13. Bu tedbirler arasında:
    • Normatif kurallar ve mekanizmalar oluşturmak 3. Devletin, ifade özgürlüğünü sınırlayan bireysel ve kamu eylemlerini ortadan kaldırması gerekmektedir 3.
    • Bireyleri korumak 3. Devlet, ifade özgürlüğüne yönelik saldırı riskine karşı bireyleri korumalıdır 3.
    • Alternatif yollar sağlamak 2. İfadenin türü, kamusal tartışmalara katkı sunma kapasitesi ve kullanılan ifadelerin ağırlığı gibi ölçütleri değerlendirerek, ifade için alternatif yollar sunmalıdır 2.
  • Konuyla ilgili materyaller

    Hakların sınırlandırılmasında ölçülülük ilkesi nedir?

    Ölçülülük ilkesi, hakların sınırlandırılmasında, temel hak ve özgürlüklere getirilecek sınırlamanın amaca uygun ölçüde olması gerektiğini ifade eder. Bu ilke üç alt ilkeden oluşur: 1. Elverişlilik: Sınırlamanın, ulaşılmak istenen amaç için elverişli olması. 2. Gereklilik: Sınırlamanın, ulaşılmak istenen amaç bakımından gerekli olması ve aynı amaca daha hafif bir sınırlama ile ulaşılabilmesinin mümkün olmaması. 3. Orantılılık: Sınırlandırma ile ulaşılmak istenen amaç arasında orantı bulunması. Bu ilke, temel hak ve özgürlüklerin tümüyle ortadan kaldırılmasını engelleyecek şekilde sınırlandırılmasını gerektirir.

    Hak ve özgürlüklerin kısıtlanması hangi ilkeye aykırıdır?

    Hak ve özgürlüklerin kısıtlanması, ölçülülük ilkesine aykırıdır.

    Anayasa madde 14'e göre temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması ne anlama gelir?

    Anayasa madde 14'e göre temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması ifadesi, bu hak ve özgürlüklerin, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamayacağı anlamına gelir. Ayrıca, Anayasa hükümlerinin, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamayacağı da bu madde kapsamında yer alır.

    Anayasaya uygunluk denetimi ve anayasanın bağlayıcılığı arasındaki ilişki nedir?

    Anayasaya uygunluk denetimi ve anayasanın bağlayıcılığı arasındaki ilişki şu şekilde açıklanabilir: Anayasaya uygunluk denetimi, kanunların ve diğer normların anayasa hükümlerine uygun olup olmadığının kontrol edilmesidir. Anayasanın bağlayıcılığı ise, anayasa hükümlerinin yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kişi ve kuruluşları bağlaması anlamına gelir. Bu nedenle, anayasaya uygunluk denetimi, anayasanın bağlayıcılığının sağlanmasının bir aracı olarak işlev görür.

    Anayasada temel haklar hangi maddelerde düzenlenmiştir?

    Anayasada temel haklar, ikinci kısımda düzenlenmiştir. Bu haklar, aşağıdaki maddelerde yer almaktadır: 1. Kişinin Hakları ve Ödevleri (m.17-40): - Dokunulmazlık. 2. Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler (m.41-65): - Ailenin korunması. 3. Siyasi Haklar ve Ödevler (m.66-74): - Vatandaşlık.

    Anayasa 19 madde hangi hak ve özgürlükleri kapsar?

    Anayasa'nın 19. maddesi, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkını kapsar ve bu kapsamda şu özgürlükleri içerir: 1. Mahkemelerce verilmiş hürriyeti kısıtlayıcı cezaların yerine getirilmesi. 2. Yakalama ve tutuklama işlemleri (kaçma, delillerin yok edilmesi veya değiştirilmesi gibi durumlarda hakim kararıyla yapılabilir). 3. Yakalanan veya tutuklanan kişilere haklarının ve iddialarının bildirilmesi. 4. Konut dokunulmazlığı (kanunla belirtilen istisnalar dışında).

    Bir soruna getirilen çözümlerin hak sorumluluk ve özgürlükler temelinde olması gerektiğini savunur?

    "Bir soruna getirilen çözümlerin hak, sorumluluk ve özgürlükler temelinde olması gerektiğini savunmak", sosyal bilgiler dersinde SB.6.1.5. kazanımı olarak yer almaktadır. Bu kazanım, bireylerin haklarını kullanırken yerine getirmeleri gereken sorumlulukların ve özgürlüklerin önemini vurgular.