Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Hukuk muhakemesinde temel ilkeler şunlardır:
- Ceza Davasının Kamusallığı İlkesi: Suç iddiasının kamu adına devlet tarafından hazırlanması ve yargılanmasını ifade eder 12.
- Masumiyet Karinesi: Adli makamların kişiyi kesin bir mahkûmiyet kararı bulunmadan suçlu olarak ilan edememesini ifade eder 12.
- Makul Sürede Yargılanma İlkesi: Yargılama süresinin gereğinden fazla uzamamasını, işlemlerin olağan hayatın akışına uygun bir sürede bitirilmesini ifade eder 1.
- Şüpheden Sanık Yararlanır İlkesi: Delillerin duruşmada tartışılması sonucunda sanığın suçluluğu veya suçsuzluğu yönünde hakimde vicdani kanaat uyanmaması halinde, bu durumdan sanığın yararlandırılması ve beraat kararı verilmesi gerektiğini ifade eder 12.
- Yargı Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı İlkesi: Mahkemelerin yürütmenin ve davanın taraflarının kontrolünde olmamasını ifade eder 1.
- Doğrudan Doğruyalık İlkesi: Mahkemenin, araya başka bir makam girmeden delillerle doğrudan doğruya temasa geçmesini ifade eder 1.
- Aleniyet İlkesi: Yargılama işlemlerinin herkesin girebileceği yerlerde gerçekleştirilmesi ve tutanakların ilgililere açık olmasını ifade eder 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: