• Buradasın

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu hangi kanunlara atıf yapar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu, çeşitli kanunlara atıf yapmaktadır:
    1. İdari eylem ve işlemlerden doğan tazminat davalarında asliye hukuk mahkemelerinin görevine ilişkin olarak 6100 sayılı Kanuna atıf yapılır 13.
    2. Sulh hukuk mahkemelerinin görevine ilişkin olarak 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu hükümlerine atıfta bulunulur 34.
    3. Yetki konusunda ise Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre yerleşim yerinin belirlenmesine atıfta bulunulur 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    HMK mevzuat nedir?

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK), Türkiye'de özel hukuk alanında görülen davaların yargılama usullerini düzenleyen temel kanundur. HMK'nın kapsamı ve bazı önemli mevzuatı şunlardır: Yürürlük Tarihi: 1 Ekim 2011'de yürürlüğe girmiştir. Madde Sayısı: Toplamda 447 maddeden oluşur. Temel İlkeler: Adil yargılanma hakkı, usul ekonomisi, hukuki dinlenilme hakkı gibi prensipleri esas alır. Düzenlediği Konular: Dava açma, delil sunma, mahkemelerin görev ve yetki alanları, kararların nasıl alınacağı gibi konuları düzenler. Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları: Arabuluculuk ve uzlaştırma gibi yöntemleri teşvik eder. Elektronik Tebligat: Yargılamada hızlılık ve güvenlik sağlamak amacıyla e-tebligat sistemini getirmiştir.

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre istinaf yoluna başvurulabilen kararlar nelerdir?

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre istinaf yoluna başvurulabilen kararlar şunlardır: 1. Nihai kararlar. 2. İhtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddi kararları. 3. Karşı tarafın yüzüne karşı verilen ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararları. 4. Karşı tarafın yokluğunda verilen ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine verilen kararlar. Ayrıca, miktar veya değeri üç bin Türk lirasını geçmeyen malvarlığı davalarına ilişkin kararlar da kesindir ve bu kararlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 359 maddesi nedir?

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 359. maddesi, istinaf yoluna ilişkin karar ve tebliği düzenler. Bu maddeye göre karar şu hususları içermelidir: 1. Kararı veren mahkeme ve görevliler: Kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesi ile başkan, üyeler ve zabıt kâtibinin ad ve soyadları, sicil numaraları. 2. Tarafların kimlikleri: Tarafların ve davaya ilk derece mahkemesinde müdahil olarak katılanların kimlikleri ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, varsa kanuni temsilci ve vekillerinin adı, soyadı ve adresleri. 3. İddia ve savunmaların özeti: Tarafların iddia ve savunmalarının özeti. 4. İlk derece mahkemesi kararının özeti: İlk derece mahkemesi kararının özeti. 5. İstinaf sebepleri: İleri sürülen istinaf sebepleri. 6. Delillerin tartışması: Taraflar arasında uyuşmazlık konusu olan veya olmayan hususlarla bunlara ilişkin delillerin tartışması, ret ve üstün tutma sebepleri. 7. Hüküm sonucu: Hüküm sonucu ile varsa kanun yolu ve süresi. 8. Tarih ve imzalar: Kararın verildiği tarih, başkan ve üyeler ile zabıt kâtibinin imzaları. Ayrıca, 7251 sayılı kanunla eklenen ek fıkraya göre, bölge adliye mahkemesi, başvurunun esastan reddi kararında, ileri sürülen istinaf sebeplerini özetlemek ve ret sebeplerini açıklamak kaydıyla, kararın hukuk kurallarına uygunluk gerekçesini göstermekle yetinebilir.

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu hangi mevzuat?

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 6100 sayılı kanun olarak mevzuatta yer almaktadır.

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 349 ve 350 nedir?

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 349. ve 350. maddeleri aşağıdaki şekildedir: Madde 349: 1. Taraflar, ilamın kendilerine tebliğinden önce, istinaf yoluna başvurma hakkından feragat edemez. 2. Başvuru yapıldıktan sonra feragat edilirse, dosya bölge adliye mahkemesine gönderilmez ve kararı veren mahkemece başvurunun reddine karar verilir. Madde 350: 1. İstinaf yoluna başvurma, kararın icrasını durdurmaz. 2. Nafaka kararlarında icranın geri bırakılmasına karar verilemez. 3. Kişiler hukuku, aile hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez.

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu 2. madde ne diyor?

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 2. maddesi şu şekildedir: "Asliye hukuk mahkemelerinin görevi": 1. Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir. 2. Bu Kanunda ve diğer kanunlarda aksine düzenleme bulunmadıkça, asliye hukuk mahkemesi diğer dava ve işler bakımından da görevlidir.

    6100 Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre dava şartları nelerdir?

    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre dava şartları şunlardır: 1. Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması. 2. Yargı yolunun caiz olması. 3. Mahkemenin görevli olması. 4. Yetkinin kesin olduğu hâllerde, mahkemenin yetkili bulunması. 5. Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları. 6. Kanuni temsilin söz konusu olduğu hâllerde, temsilcinin gerekli niteliğe sahip bulunması. 7. Dava takip yetkisine sahip olunması. 8. Vekil aracılığıyla takip edilen davalarda, vekilin davaya vekâlet ehliyetine sahip olması ve usulüne uygun düzenlenmiş bir vekâletnamesinin bulunması. 9. Davacının yatırması gereken gider avansının yatırılmış olması. 10. Teminat gösterilmesine ilişkin kararın gereğinin yerine getirilmesi. 11. Davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması. 12. Aynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olmaması. 13. Aynı davanın, daha önceden kesin hükme bağlanmamış olması.