• Buradasın

    HMK 119 ve 120 ile 115 2 arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    HMK 119, 120 ve 115/2 arasındaki farklar şu şekildedir:
    1. HMK 119: Dava dilekçesinde bulunması gereken zorunlu unsurları düzenler 45. Bu unsurlar arasında mahkemenin adı, davalının adresi, talep sonucu ve imza yer alır 4. Eksiklikler varsa, mahkeme davacıya bir haftalık kesin süre verir ve bu süre içinde eksiklikler tamamlanmazsa dava açılmamış sayılır 45.
    2. HMK 120: Dava açılırken yargılama harçlarının ve gider avansının yatırılmasını düzenler 3. Gider avansı, dava şartı olarak kabul edilir ve yatırılmaması durumunda dava usulden reddedilir 23.
    3. HMK 115/2: Dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise, bunun tamamlanması için kesin süre verilmesini öngörür 3. Bu süre içinde eksiklik giderilmezse, dava yine usulden reddedilir 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Hmk'nın 119 maddesi nedir?

    HMK'nın 119. maddesi, dava dilekçesinin içeriğini düzenler. Bu maddeye göre, dava dilekçesinde aşağıdaki hususlar bulunmalıdır: 1. Mahkemenin adı. 2. Davacı ve davalının adı, soyadı ve adresleri. 3. Davacının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası. 4. Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı vekilinin adı, soyadı ve adresleri. 5. Davanın konusu ve malvarlığı haklarına ilişkin davalarda, dava konusunun değeri. 6. Davacının iddiasının dayanağı olan bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetleri. 7. İddia edilen her bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceği. 8. Dayanılan hukuki sebepler. 9. Açık bir şekilde talep sonucu. 10. Davacının, varsa kanuni temsilcisinin veya vekilinin imzası. Birinci fıkranın belirtilen bentleri dışında kalan hususların eksik olması durumunda, hakim davacıya eksikliği tamamlaması için bir haftalık kesin süre verir.

    HMK 115 2 ne demek?

    HMK 115/2 maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun bir düzenlemesidir ve dava şartı noksanlığının giderilmesi durumunu kapsar. Bu maddeye göre, mahkeme dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir.