• Buradasın

    Hakimin belirlediği süreler kesin mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Hakimin belirlediği süreler kural olarak kesin değildir 14.
    Ancak, hakim tayin ettiği süreyi kendi kararıyla kesin hale getirebilir 14. Bu durumda, kesin süreye konu olan işlem açıkça belirtilir ve süreye uyulmamasının hukuki sonuçları tutanağa geçirilerek ilgiliye ihtar edilir 25.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    HMK kesinlik sınırı nedir?
    HMK'da kesinlik sınırı, bir mahkeme kararı hakkında istinaf ve temyiz kanun yollarına başvurulabilmesi için kanunla öngörülmüş olan parasal sınırlardır. 2025 yılı için belirlenen kesinlik sınırları şunlardır: - İstinaf sınırı: 40.000 TL. - Temyiz sınırı: 544.000 TL. Bu sınırlar, her yıl yeniden değerleme oranına göre güncellenmektedir.
    HMK kesinlik sınırı nedir?
    Hmk'ya göre süreler ne zaman başlar?
    Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) uyarınca süreler, taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen hallerde tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar.
    Hmk'ya göre süreler ne zaman başlar?
    Kesin sürenin hukuki sonuçları nelerdir?
    Kesin sürenin hukuki sonuçları şunlardır: 1. İşlemin Yapılma Hakkının Ortadan Kalkması: Kesin süre içinde yapılması gereken işlemi süresinde yapmayan tarafın, o işlemi yapma hakkı ortadan kalkar. 2. Davanın Reddi: Kesin süreye uyulmaması durumunda dava reddedilebilir veya delil kabul edilmeyebilir. 3. İkinci Süre Verilmesi: Kesin süre bir kez belirlendikten sonra, hâkim tarafından uzatılamaz veya değiştirilemez; ancak kesin olduğu belirtilmeyen süreyi geçirmiş olan taraf yeniden süre isteyebilir ve bu şekilde verilecek ikinci süre kesindir. 4. Usuli Kazanılmış Hak: Kesin sürenin tayin edilmesi halinde, karşı taraf yararına usuli kazanılmış hak doğar.
    Kesin sürenin hukuki sonuçları nelerdir?
    Hakimin açıkladığı karar kesin mi?
    Hakimin açıkladığı karar, tüm yasal yollar tüketildiğinde kesinleşir. Bir karara karşı normal temyiz yoluna başvurulması halinde, kararın icrası temyizin sonucuna bırakılır ve temyiz süresi içinde temyiz yoluna başvurulmaması veya verilmiş olmasına rağmen başka temyiz yoluna başvurulmaksızın kararın onaylanması durumunda karar kesinleşir. Ayrıca, nihai kararlar da kesin kabul edilir çünkü bu tür kararlar, hâkimin dosyadan el çektiği ve yargılamayı sona erdirdiği kararlardır.
    Hakimin açıkladığı karar kesin mi?
    HMK kesin süreler nelerdir?
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) kapsamında kesin süreler şunlardır: 1. Kanun tarafından belirlenen kesin süreler: Bu süreler kesindir ve bu süreler içinde işlemi yapmayan tarafın o işlemi yapma hakkı ortadan kalkar. 2. Hakim tarafından belirlenen kesin süreler: Hakim, sürenin kesin olduğuna karar verebilir. Kesin süreler, usul ekonomisi ve adil yargılanma hakkı kapsamında, davanın sürüncemede kalmadan makul sürede sonuçlanabilmesi için öngörülmüştür.
    HMK kesin süreler nelerdir?