• Buradasın

    E-devlet üzerinden adli yardım talebi nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    E-devlet üzerinden adli yardım talebi yapmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir:
    1. UYAP Vatandaş Portal sayfasına erişim: Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar, başvuru formuna vatandas.uyap.gov.tr adresinden ulaşabilirler 12.
    2. Formun doldurulması: Adli Yardım Başvuru Formu'nu doldurup imzalamak gerekmektedir 5.
    3. Gerekli belgelerin eklenmesi: Başvurucu, gelir durumunu gösteren belgeleri sunmalıdır 5.
    4. Başvuru: Belgeler hazırlandıktan sonra, fiziki olarak adliyelerdeki Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri veya mahkeme ön bürolarına başvuru yapılabilir 13.
    Adli yardım talebinde bulunabilmek için öncelikle mahkemeye başvurarak bu yönde talepte bulunmak gerekmektedir 15. Mahkeme, adli yardımın koşullarının oluşup oluşmadığını değerlendirerek talebin kabulüne veya reddine karar verecektir 15.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Adli Yardım başvurusu kaç günde sonuçlanır?

    Adli Yardım başvurusu, baro başkanının yedi gün içinde karar vermesiyle sonuçlanır ve bu karar kesindir.

    Adli Yardım talep dilekçesi nereye verilir?

    Adli yardım talep dilekçesi, ilgili davanın görüleceği mahkemeye veya adliyelerde bulunan adli yardım bürolarına verilir. Ayrıca, barolara bağlı adli yardım komisyonlarına da başvuru yapılabilir.

    Adli yardım talebi kabul edilirse ne olur?

    Adli yardım talebi kabul edilirse, başvuru sahibi aşağıdaki haklardan yararlanır: 1. Yargılama ve takip giderlerinden muafiyet: Adli yardım alan kişi, dava veya icra takibi sırasında ortaya çıkan giderleri ödemek zorunda kalmaz. 2. Teminat gösterme zorunluluğu yok: Yargılama ve takip giderleri için teminat göstermek gerekmez. 3. Ücretsiz avukatlık hizmeti: Davanın avukat ile takibi gerekiyorsa, ücreti sonradan ödenmek üzere bir avukat atanır. 4. Giderlerin devlet tarafından avans olarak ödenmesi: Dava ve icra takibi için gerekli tüm giderler devlet tarafından avans olarak ödenir. Adli yardım kararı, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder ve mahkeme tarafından her zaman yeniden değerlendirilerek kaldırılabilir.

    Adli yardımdan avukat nasıl istenir?

    Adli yardımdan avukat talep etmek için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. İlinizdeki Baro Başkanlığına Başvuru: Maddi durumunuzun olmadığını belirten bir dilekçe ile bağlı bulunduğunuz ildeki baro başkanlığına müracaat etmelisiniz. 2. Gerekli Belgelerin Sunulması: Dilekçeye muhtarlıktan alınmış fakirlik belgesini ve gelir durumunu gösteren belgeleri eklemelisiniz. 3. İnceleme Süreci: Baro yetkilileri, başvurunuzu ve ekteki belgeleri inceleyerek maddi yetersizliğinizi ve adli yardım hakkını kazanıp kazanmadığınızı değerlendirir. 4. Avukat Tayini: Eğer başvurunuz kabul edilirse, baro tarafından size bir avukat atanır. Bu süreçte, adli yardım kapsamında atanan avukatların ücretlerinin baro birliği tarafından karşılandığını unutmamak önemlidir.

    Adli yardımlı dava nasıl açılır?

    Adli yardımlı dava açmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. Başvuru Formu ve Gerekli Belgeler: Adli yardım talebi, dava açılmadan önce barolara veya yargılamanın yapılacağı mahkemeye, dava açıldıktan sonra ise yine barolara ve asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeye yapılır. 2. Mahkeme Değerlendirmesi: Mahkeme, başvuruyu değerlendirerek adli yardım talebinin kabulüne veya reddine karar verir. 3. Adli Yardımın Kapsamı: Adli yardım kararı, yargılama giderlerinden muafiyet, teminat göstermekten muafiyet, dava ve icra takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin devlet tarafından avans olarak ödenmesi ve gerektiğinde ücretsiz avukatlık hizmetleri gibi avantajları içerir. 4. Sürecin Sona Ermesi: Adli yardım kararı, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder ve mali durumda iyileşme olması halinde mahkeme tarafından kaldırılabilir.

    Adli Yardım Bürosu hangi davalara bakar?

    Adli yardım bürosu, aşağıdaki davalara bakar: 1. Hukuk davaları: Asliye hukuk mahkemesi, asliye ticaret mahkemesi, aile mahkemesi, tüketici mahkemesi, fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesi, kadastro mahkemesi, icra mahkemesi, iş mahkemesi, sulh hukuk mahkemesi. 2. İdari davalar: İdare mahkemesi, vergi mahkemesi. 3. Çekişmesiz yargı işleri. 4. İcra ve iflas takipleri. 5. Delil tespiti. 6. İhtiyari tedbir ve ihtiyati haciz. Adli yardım, bu davalarda avukatlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma imkanı sağlar.

    E-devlet üzerinden adalet bakanlığı işlemleri nasıl yapılır?

    E-Devlet üzerinden Adalet Bakanlığı işlemleri şu şekilde yapılabilir: 1. Adli Sicil Kaydı Sorgulama: Adalet Bakanlığı tarafından verilen adli sicil kaydı bilgilerine erişmek için "Adli Sicil Kaydı Sorgulama" hizmetini kullanmak gerekmektedir. Bu hizmeti kullanmak için sisteme giriş yapılmış olması gerekmektedir. 2. Dava Dosyası Sorgulama: UYAP sisteminde kayıtlı davalar varsa, bu davaların bilgilerini ve dava dosyalarının içeriklerini sorgulamak için "Dava Dosyası Sorgulama" hizmeti kullanılabilir. Yine bu hizmeti kullanmak için sisteme giriş yapmış olmak gerekmektedir. 3. İcra Dosyası Sorgulama: Yurt içi mahkemelerde adınıza açılmış ve taraf olduğunuz icra dosyalarını listelemek ve detaylarını görüntülemek için "İcra Dosyası Sorgulama" hizmeti kullanılabilir. 4. Diğer Hizmetler: E-Devlet üzerinden Adalet Bakanlığı'nın sunduğu diğer hizmetler arasında SMS Bilgi Sistemi abonelik başvurusu ve iptali, veraset ilamı sorgulama, sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetname sorgulama gibi işlemler de bulunmaktadır.