• Buradasın

    Doğacak alacak takas mahsup edilebilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Doğacak alacaklar, belirli şartlar altında takas ve mahsup edilebilir.
    Takas için gerekli şartlar şunlardır:
    1. Karşılıklı borçlar: Tarafların birbirlerine karşı hem borçlu hem de alacaklı olmaları gerekir 13.
    2. Borçların muaccel olması: Borçlardan birinin muaccel olması yeterlidir 13.
    3. Borçların aynı türden olması: Takas edilecek borçların aynı türden olması şarttır 13.
    Mahsup ise, alacak miktarının belirlenmesine yönelik bir indirim işlemidir ve karşılıklı alacakların sona erdirilmesi anlamına gelmez 5.
    Türk Borçlar Kanunu'nun 407. maddesi, işçinin ücret alacaklarının ancak işçinin rızası ile takas edilebileceğini düzenler 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Mahsup hakkı ne zaman kullanılır?

    Mahsup hakkı farklı alanlarda çeşitli durumlarda kullanılır: 1. Vergi Mahsup: Vergi borçlarının, daha önce ödenmiş vergi alacaklarıyla denkleştirilmesi için kullanılır. 2. Ceza Hukukunda Mahsup: Kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmaksızın, kişilerin hürriyetinin kısıtlandığı durumlarda, tutulu olarak geçirdikleri sürelerin cezadan indirilmesi için kullanılır. 3. Ticari Mahsup: Borç ve alacakların birbirine sayılması için ticari sözleşmelerde kullanılır.

    Teâti ve takas aynı şey mi?

    Teâti ve takas kavramları benzer anlamlar taşısa da tam olarak aynı şey değildir. Teâti, fıkıh terimi olarak, akdin taraflarının sözlü irade beyanında bulunmaksızın, mal ve bedeli karşılıklı rızaya delalet eden fiil yoluyla mübadele etmelerini ifade eder. Takas ise, sözleşme tarafları arasında, sözlü bir irade beyanına gerek kalmaksızın, karşılıklı anlaşmayı içeren bir eylemle mal ve bedellerin değiştirilmesidir.

    Mahsup ve takas farkı nedir?

    Mahsup ve takas arasındaki temel fark, hukuki işlem ve borçların niteliğidir. Mahsup, vergisel işlemlerde uygulanan bir muhasebe işlemidir ve karşılıklı bir borç olmadığı halde, yıllık beyanname üzerinde stopaj indirimi gibi durumlarda kullanılır. Takas ise, karşılıklı iki tarafın birbirine karşı aynı tür ve muaccel (vadesi gelmiş) alacaklara sahip olması durumunda, bu alacakların karşılıklı olarak sona erdirilmesini sağlayan bir hukuki işlemdir.

    Takas nedir?

    Takas iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Mal Değişimi: Günlük kullanımda takas, malın para kullanılmadan diğer bir malla değişimini ifade eder. 2. Finansal Sözleşme: Ülkeler arasında ithalatı ve ihracatı yapılan malın karşılığının diğer bir malla ödenmesini tanımlar.

    Kliring ve takas aynı şey mi?

    Kliring ve takas kavramları benzer anlamlara sahip olsa da tam olarak aynı şey değildir. Takas, iki ülke arasındaki alışverişin karşılıklı olarak mal değişimi (değiş tokuş) biçiminde gerçekleştirilmesi anlamına gelir. Kliring ise, kliring anlaşması imzalayan ülkelerde ithalatçıların ithal ettikleri malların bedelini kendi ülkelerinde ulusal paralarıyla ödemeleri ve bu paraların anlaşmalı ülkeye ihracatta bulunmuş kişilere alacaklarının ödenmesinde kullanılması sistemidir.

    Mahsup ne anlama gelir?

    Mahsup kelimesi, hesap edilmiş, hesaba dahil edilmiş anlamına gelir. Diğer anlamları: - Ekonomi ve bankacılık terimi: Üyelerin, bir piyasadan doğan alacaklarını talimatları doğrultusunda diğer bir piyasa işleminden doğan borçlarını ödemede kullanabilmeleri. - Hukuk terimi: Sanığın almış olduğu hapis cezasının, yargılama sürecinde tutuklu veya gözaltında geçirdiği sürelerle indirilmesi.

    Mahsup hakkı ve takas aynı şey mi?

    Mahsup hakkı ve takas farklı kavramlardır. Takas, birbirine karşı aynı tür alacağa sahip kişilerin, bu alacakları az olanın tutarında tek taraflı beyan ile sona erdirmesidir. Mahsup ise, bir alacağı doğuran olayla ilgili olarak alacaklının elde ettiği kazançların ya da borçlunun katlandığı külfetlerin alacaktan indirilmesidir.