Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
CMK madde 127 ve 128, ceza muhakemesinde elkoyma işlemlerini düzenleyen maddelerdir.
CMK madde 127:
- Elkoyma Yetkisi: Elkoyma kararını soruşturmada sulh ceza hâkimi, kovuşturma aşamasında ise davanın görüldüğü mahkeme verir 1. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının veya kolluk amirinin yazılı emri ile elkoyma yapılabilir 1.
- Hâkim Onayı: Hâkim kararı olmaksızın yapılan elkoyma, 24 saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur ve hakim kararını 48 saat içinde açıklar; aksi halde elkoyma kendiliğinden kalkar 1.
CMK madde 128:
- Taşınmaz, Hak ve Alacaklara Elkoyma: Bu madde, taşınmaz, hak ve alacaklara elkoyma işlemlerini düzenler 35. Elkoyma kararı, ancak suçun işlendiğine ve elkonulacak şeyin bu suçların işlenmesi suretiyle elde edildiğine dair kuvvetli şüphe ve somut delillere dayanmalıdır 35.
- İade: Elkonulan eşya veya malvarlığı değerleri, soruşturma ve kovuşturma bakımından muhafazasına gerek kalmaması veya müsadereye tabi tutulmayacağının anlaşılması halinde, re'sen veya istem üzerine geri verilir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: