• Buradasın

    Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 4 maddesi nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 4 maddesi şunlardır:
    1. Kölelik ve Kul Halinde Tutulma Yasağı: Hiç kimse köle veya kul halinde tutulamaz, zorla çalıştırılamaz ve zorunlu çalışmaya tabi tutulamaz 12.
    2. İşkence Yasağı: Hiç kimseye işkence yapılamaz, insanlık dışı veya onur kırıcı ceza ya da muamele uygulanamaz 13.
    3. Adil Yargılanma Hakkı: Herkes, yasayla kurulmuş bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından adil bir şekilde yargılanma hakkına sahiptir 14.
    4. Cezaların Yasallığı: Hiç kimse, işlendiği zaman ulusal veya uluslararası hukuka göre suç olmayan bir fiilden dolayı cezalandırılamaz 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6 ve 13 maddeleri nelerdir?

    Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. ve 13. maddeleri şunlardır: Madde 6: Adil Yargılanma Hakkı: 1. Herkes, medeni hak ve yükümlülükleriyle ilgili uyuşmazlıklar veya cezai alanda kendisine yöneltilen suçlamalar konusunda karar verecek olan, yasayla kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından davasının makul bir süre içinde, hakkaniyete uygun ve açık olarak görülmesini isteme hakkına sahiptir. 2. Bir suç ile itham edilen herkes, suçluluğu yasal olarak sabit oluncaya kadar masum sayılır. Madde 13: Etkili Başvuru Hakkı: Bu Sözleşme'de tanınmış olan hak ve özgürlükleri ihlal edilen herkes, ihlal fiili resmi görev yapan kimseler tarafından bu sıfatlarına dayanılarak yapılmış da olsa, ulusal bir makama etkili bir başvuru yapabilme hakkına sahiptir.

    Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8 ve 11 maddeleri arasındaki ilişki nedir?

    Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. ve 11. maddeleri arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır, çünkü her iki madde de özgürlük ve güvenlik hakları ile ilgilidir. 8. madde, özel ve aile hayatına saygı hakkını düzenler ve bu hakkın kullanılmasına kamu makamlarının müdahalesinin ancak yasayla öngörülmüş ve demokratik bir toplumda gerekli olan durumlarda mümkün olduğunu belirtir. 11. madde ise toplantı ve dernek kurma özgürlüğünü ele alır ve bu hakların kullanılmasının, yine yasayla öngörülmüş ve ulusal güvenliğin, kamu düzeninin korunması gibi amaçlarla sınırlanabileceğini düzenler.

    Uluslararası insan hakları sözleşmeleri nelerdir?

    Uluslararası insan hakları sözleşmeleri şunlardır: 1. Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme (ICERD). 2. Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme (ICCPR). 3. Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi (ICESCR). 4. Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW). 5. İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme (CAT). 6. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme (ÇHS). 7. Tüm Göçmen İşçilerin ve Aile Üyelerinin Haklarının Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme (ICMW). 8. Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme (CRPD). 9. Tüm Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme (CPED). Bu sözleşmelerin yanı sıra, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi de uluslararası insan hakları hukukunun temel belgelerinden biridir.

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin amacı nedir?

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) amacı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve diğer devletlerin başvurabileceği bir yargı mercii olmaktır. AİHM'nin diğer amaçları şunlardır: - Başvuruları değerlendirmek: Bireyler, sivil toplum kuruluşları ve devletler tarafından yapılan başvuruları incelemek. - İhlal kararı vermek: İlgili devletin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal edip etmediğini belirlemek ve ihlal tespitinde devlete tedbirler almasını ve tazminat ödemesini emretmek. - Kararları denetlemek: Mahkeme kararlarının uygulanmasını Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi aracılığıyla izlemek.

    Avrupa insan hakları mahkemesinde hangi haklar korunur?

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) korunan temel haklar şunlardır: 1. Yaşam Hakkı: Herkesin yaşama hakkı kanunla korunur ve ölüm cezası sadece mahkeme kararıyla uygulanabilir. 2. İşkence Yasağı: Hiç kimseye işkence yapılamaz veya insanlık dışı ya da küçültücü ceza uygulanamaz. 3. Kölelik ve Zorla Çalıştırma Yasağı: Hiç kimse köle veya kul halinde tutulamaz ve zorla çalıştırılamaz. 4. Adil Yargılanma Hakkı: Herkes, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından davasının adil ve açık bir şekilde görülmesini talep edebilir[6]. 5. Özel ve Aile Hayatına Saygı Hakkı: Herkes özel ve aile hayatına, konutuna ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahiptir[8]. 6. Düşünce, Vicdan ve Din Özgürlüğü: Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir[9]. Bu haklar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmıştır.

    Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi adli yardım hakkı nedir?

    Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre adli yardım hakkı, aşağıdaki unsurları içerir: 1. Avukat Tutma Hakkı: Herkes, avukat tutmak için gerekli maddi olanaklardan yoksunsa ve adaletin yerine gelmesi için gerekli görüldüğünde, resen atanacak bir avukatın yardımından ücretsiz olarak yararlanma hakkına sahiptir. 2. Tercüman Hakkı: Mahkemede kullanılan dili anlamadığı veya konuşamadığı takdirde, bir tercümanın yardımından ücretsiz olarak yararlanma hakkına sahiptir. Bu haklar, adil yargılanma hakkının bir parçasıdır ve herkesin davasının bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından görülmesini sağlar.

    İnsan hakları sözleşmesi kaç maddeden oluşur?

    Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 59 maddeden oluşur.