• Buradasın

    Asliye ceza ve asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Asliye ceza ve asliye ticaret mahkemeleri arasındaki temel farklar şunlardır:
    1. Görev Alanı:
      • Asliye ceza mahkemeleri, 10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere bakar 15. Bu mahkemeler, ceza hukuku çerçevesinde suç teşkil eden olaylara ilişkin davaları görüşür 3.
      • Asliye ticaret mahkemeleri, ticari davalara ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakar 12. Dava konusunun miktar ve değerine bakılmaksızın, mutlak, nispi ve yarı nispi ticari davalara yetkilidir 4.
    2. Mahkeme Yapısı:
      • Asliye ceza mahkemeleri tek hâkimli olarak faaliyet gösterir 15.
      • Asliye ticaret mahkemelerinde ise bazı davalar heyet tarafından (bir başkan ve iki üye ile) görülürken, bazı davalar tek hâkimle görülür 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Sulh ceza ve asliye ceza mahkemesi arasındaki fark nedir?
    Sulh ceza ve asliye ceza mahkemeleri arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Görev Alanı ve Yetki: - Sulh ceza mahkemesi, daha hafif suçlar ve adli işlemler (tutuklama kararları gibi) ile ilgilenir, genellikle daha az kapsamlı ceza davalarına bakar. - Asliye ceza mahkemesi, orta ağırlıktaki suçları yargılar ve 1 yıl ile 10 yıl arasında hapis cezası veya adli para cezasını gerektiren suçlara bakar. 2. Mahkeme Yapısı: - Sulh ceza mahkemesi, tek hakim tarafından yönetilir ve heyet yoktur. - Asliye ceza mahkemesinde ise bir cumhuriyet savcısı bulunur ve tüm kararlar hakim tarafından alınır. 3. İtiraz ve Üst Mahkemeler: - Sulh ceza mahkemesi kararlarına karşı itiraz edilebilir ve bu kararlar bölge adliye mahkemesinde (istinaf) incelenir. - Asliye ceza mahkemesi kararları da istinaf mahkemesine götürülebilir.
    Sulh ceza ve asliye ceza mahkemesi arasındaki fark nedir?
    27 Asliye Ceza Mahkemesi hangi davalara bakar?
    27. Asliye Ceza Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'na göre 10 yıla kadar hapis cezası gerektiren veya adli para cezasıyla cezalandırılan davalara bakar. Bu kapsamda görülebilecek bazı dava türleri şunlardır: - Tehdit ve hakaret; - Basit yaralama; - Hırsızlık (basit nitelikte); - Dolandırıcılık (belirli şartlarda); - Trafik güvenliğini tehlikeye sokma; - Resmi belgede sahtecilik (bazı durumlarda); - Ruhsatsız silah bulundurma.
    27 Asliye Ceza Mahkemesi hangi davalara bakar?
    72 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?
    72. Asliye Ceza Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'na göre 10 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlara bakar. Bu kapsamda aşağıdaki dava türlerine de değinilebilir: Tehdit ve hakaret; Basit yaralama; Hırsızlık (basit nitelikte); Dolandırıcılık (belirli şartlarda); Trafik güvenliğini tehlikeye sokma; Resmi belgede sahtecilik (bazı durumlarda); Ruhsatsız silah bulundurma. Ayrıca, bu mahkeme Aile Mahkemeleri'nin bakmadığı boşanma ve nafaka davalarına da yetkilidir.
    72 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?
    3 Asliye Ceza Mahkemesi hangi davalara bakar?
    3. Asliye Ceza Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'na göre 10 yıldan az hapis cezası gerektiren davalara bakar. Bu kapsamda aşağıdaki suçlara ilişkin davalar bu mahkemede görülür: Vergi kaçakçılığı; İhale kapsamında suçlar; Uyuşturucu kullanımına yönelik suçlar; Taksirli adam yaralama; Kasti adam yaralama; Cinsel taciz ve saldırı suçları; Şantaj ve tehdit; Konut dokunulmazlığının ihlali; Hakaret; Hırsızlık ve gasp.
    3 Asliye Ceza Mahkemesi hangi davalara bakar?
    22 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?
    22. Asliye Ceza Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'na göre 10 yıla kadar hapis cezası gerektiren veya adli para cezasıyla cezalandırılan davalara bakar. Bu kapsamda, basit yaralama, hırsızlık, dolandırıcılık, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, resmi belgede sahtecilik ve ruhsatsız silah bulundurma gibi suçlar bu mahkemenin yetki alanına girer.
    22 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?
    Bakırköy 1 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?
    Bakırköy 1. Asliye Ceza Mahkemesi, 10 yıla kadar hapis cezası gerektiren veya adli para cezasıyla cezalandırılan suçlara bakar. Bu kapsamda, mahkeme tarafından görülebilecek bazı dava türleri şunlardır: - tehdit ve hakaret; - basit yaralama; - hırsızlık (basit nitelikte); - dolandırıcılık (belirli şartlarda); - trafik güvenliğini tehlikeye sokma; - resmi belgede sahtecilik (bazı durumlarda); - ruhsatsız silah bulundurma.
    Bakırköy 1 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?
    6 Asliye Ceza Mahkemesi hangi davalara bakar?
    6. Asliye Ceza Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'na göre 10 yıldan az hapis cezası gerektiren davalara bakar. Bu kapsamda aşağıdaki suçlara ilişkin davalar bu mahkemede görülür: Vergi kaçakçılığı; İhale kapsamında suçlar; Uyuşturucu kullanımına yönelik suçlar; Taksirli adam yaralama; Kasti adam yaralama; Cinsel taciz ve saldırı suçları; Kişinin özgürlüğünü kısıtlayıcı şantaj ve tehdit suçları; Gürültü kirliliği; İmar kirliliği; Trafikte güvenliği tehlikeye atıcı suçlar.
    6 Asliye Ceza Mahkemesi hangi davalara bakar?