• Buradasın

    Anayasa Mahkemesine göre iltisaklı ne demek?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Anayasa Mahkemesi'ne göre "iltisaklı" terimi, bir olay, durum veya kişi ile diğer bir olay, durum ya da kişi arasındaki doğrudan veya dolaylı ilişkiyi ifade eder 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Anayasa Mahkemesi kabul edilemezlik sebepleri nelerdir?

    Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuruları kabul edilemez bulmasının sebepleri şunlardır: 1. İhlal iddialarının temellendirilememesi. Başvurunun, ihlal iddialarını destekleyecek geçerli bir hukuki temele dayanmaması. 2. Kanun yolu şikâyeti. İddiaların, sadece kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlara ilişkin olması. 3. Karmaşık veya zorlama şikâyetler. Başvurunun, karmaşık veya zorlama şikayetlerden ibaret olması. 4. Bir ihlalin olmadığının açık olması. Temel haklara yönelik bir müdahalenin olmaması veya müdahalenin meşru olduğunun açık olması. 5. Anayasa'nın uygulanması açısından önem taşımaması. Başvurunun, Anayasa'nın uygulanması ve yorumlanması açısından önem taşımaması. 6. Başvurucunun önemli bir zarara uğramaması. Başvurucunun, ihlalden dolayı önemli bir zarara uğramadığının tespit edilmesi. 7. Başvuru süresinin aşılması.

    Anayasa Mahkemesi'nin görevi nedir?

    Anayasa Mahkemesi'nin görevleri şunlardır: 1. Norm denetimi: Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün Anayasa'ya uygunluğunu denetlemek. 2. Bireysel başvuruları karara bağlamak: Vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruları değerlendirmek. 3. Siyasi partilerin kapatılması davalarını görmek: Siyasi partilerin kapatılması veya devlet yardımından yoksun bırakılması istemlerini karara bağlamak. 4. Yüce Divan görevi: Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, bakanları ve diğer yüksek yargı organlarının başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılamak. 5. Mali denetim: Siyasi partilerin mal edinimleri, gelir ve giderlerinin kanuna uygunluğunu denetlemek.