Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Anayasa'nın 125. maddesi, "İdare - İdarenin Esasları - Yargı Yolu" başlığını taşır ve şu hükümleri içerir 12:
- Yargı Yolu: İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır 12.
- Tahkim: Kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinde bunlardan doğan uyuşmazlıkların milli veya milletlerarası tahkim yoluyla çözülmesi öngörülebilir 12. Milletlerarası tahkime ancak yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklar için gidilebilir 12.
- Cumhurbaşkanının İşlemleri: Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler ile Yüksek Askeri Şuranın kararları yargı denetimi dışındadır 12. Ancak, Yüksek Askeri Şûranın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açıktır 12.
- Süre: İdari işlemlere karşı açılacak davalarda süre, yazılı bildirim tarihinden başlar 12.
- Yerindelik Denetimi: Yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olup, hiçbir surette yerindelik denetimi şeklinde kullanılamaz 12.
- Yürütmenin Durdurulması: İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe gösterilerek yürütmenin durdurulmasına karar verilebilir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: