Mangonun köklenmesi için şu adımlar izlenebilir: 1. Tohum Hazırlığı: - Olgun bir mango seçip çekirdeğini çıkarın. - Çekirdeği meyveden arındırın ve su ile yıkayarak temizleyin. - 2 gün kuru bir yerde bekleterek çekirdeğin kurumasını sağlayın. 2. Ekime Hazırlık: - Çekirdeği bir kaseye koyup 24 saat karanlık bir ortamda bekletin. - Kağıt havlu ile sarıp deliksiz bir poşetin içine yerleştirin, ağzını hava almayacak şekilde bağlayın. - Soğuk olmayan ve karanlık bir ortamda saklayın. 3. Köklenme ve Dikim: - Düzenli aralıklarla nem ve köklenme kontrolü yapın, kurudukça nemlendirin. - Yaklaşık 1-2 hafta içinde köklenen çekirdeği suda veya iyi drene olan, kompost ile desteklenmiş bir saksı toprağında yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Önemli Notlar: Mango çekirdeği, kış aylarında sıfır derecenin altında yetişmeyebilir. Aşılama ve gübreleme işlemlerinin düzenli yapılması, uygun iklim ve toprak koşullarının sağlanması gereklidir.