Dondurmak için kullanılan yöntemler şunlardır: 1. Soğuk Hava ile Dondurma: En yaygın kullanılan yöntemdir. İki uygulaması vardır: - Durgun Havada Dondurma: İzole edilmiş soğuk bir odada hareketsiz hava kullanılarak yapılır. - Hava Akımında Dondurma: Güçlü fanlar sayesinde havanın gıda maddesi ile evaporatör arasında hızla hareket ettirilmesi prensibine dayanır. 2. İndirekt Kontakt Metodu ile Dondurma: Plakalı dondurucular kullanılarak yapılır. 3. Daldırılarak Dondurma: Ürünün düşük derecelere soğutulmuş sıvıya daldırılması veya püskürtülmesi ile yapılır. 4. Kriyojenik Sıvılarla Dondurma: Sıvı azot ve sıvı karbondioksit gibi çok düşük sıcaklıklarda sıvılaştırılmış gazlar kullanılarak yapılır.