Bal yapan arıların midesi iki bölümden oluşur: 1. Yaşamsal süreçlerin gerçekleştiği mide: Arıların yaşamı için gerekli sindirim süreçleri burada gerçekleşir. 2. Bal midesi: Arıların çiçeklerden topladıkları nektarı depoladıkları ve bal üretimine başladıkları bölümdür. Bal midesinde gerçekleşen süreç: Arılar, çiçeklerden topladıkları nektarı bal midesinde depolar. Bu süreçte, arıların vücutlarındaki enzimler nektarın içindeki sakkarozu glikoz ve fruktoza dönüştürür. Kovan içindeki arılar, aldıkları nektarı sırayla birbirlerine aktarır ve bu işlem sırasında enzimler nektarı işlemeye devam eder. Nektar, bal peteğine yerleştirilip fazla suyu buharlaştırılarak bal haline getirilir. Bir işçi arı, ömrü boyunca sadece bir çay kaşığının 12'de 1'i kadar bal üretebilir.