Doğal çırayla mangal yakmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. Mangalı temizleyin: Mangalın içinde kalan kül ve yemek kalıntılarını temizleyin, kuru ve boş olmasına özen gösterin. 2. Çıra ve dal parçaları toplayın: Kısa bir gezintiye çıkarak ağaç dallarını ve çıraları toplayın, bunları kağıt parçalarının aralarına sıkıştırın. 3. Kömürleri yerleştirin: Boş kalan yerlere mangal kömürlerini ekleyin, çıraların altını boş bırakın. 4. Ateşi başlatın: 3-4 yerden kağıt parçalarını tutuşturun, bu parçalar daha kolay yandığı için dal, çıra ve kömürün de yanmasını sağlar. 5. Yelleyin: Plastik tabak veya karton parçası ile ateşi yelleyerek kömürlerin eşit şekilde yanmasını sağlayın. 6. Kömürleri kırın: Közlenen kömürleri uzun bir tahta parçası ile kırarak dağıtın. 7. Izgarayı temizleyin ve etleri pişirin: Izgara telini soğanla temizledikten sonra etleri telin üzerine dizin ve ara ara çevirerek pişirin.