Domatesin kalite kontrolü, hammadde ve ürün açısından çeşitli teknolojik indeksler kullanılarak yapılır. İşte bazı kalite kontrol yöntemleri: 1. Briks: Domates kuru maddesinin %80'ini oluşturan suda çözünür kuru maddenin refraktometrik bir göstergesidir. 2. pH Değeri: Domates şırasının pH değeri, içerdiği organik asitler içinde sitrik asidin oranını gösterir. 3. Renk: Domatesin tam olgunluk döneminde renk maddelerinin %85'ini oluşturan likopenin varlığını ve miktarını gösterir. 4. Viskozite: Domatesin işleneceği sos ve ketçap gibi ürünler için önem taşıyan, yoğunluk ve kıvamla ilgili bir teknolojik indekstir. 5. Siyah Benekler ve Yabancı Maddeler: Domateslerde fazla küf bulunup bulunmadığını, iyi ayıklama yapılıp yapılmadığını ve yanma olup olmadığını kontrol etmek için yapılır. Ayrıca, iklim, yetiştirme yöntemi ve kullanılan fidenin genetik potansiyeli de domatesin kalitesini etkileyen önemli faktörlerdir.