Buradasın
Domatesin kalite kontrolü nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Domatesin kalite kontrolü, hammadde ve ürün açısından çeşitli teknolojik indeksler kullanılarak yapılır 23. İşte bazı kalite kontrol yöntemleri:
- Briks: Domates kuru maddesinin %80'ini oluşturan suda çözünür kuru maddenin refraktometrik bir göstergesidir 23. Yüksek briks değeri, ürün veriminin fazla olacağını gösterir 3.
- pH Değeri: Domates şırasının pH değeri, içerdiği organik asitler içinde sitrik asidin oranını gösterir 23. 4.3 ve altındaki değerler, üründe bozulmalara yol açabilecek mikroorganizmalara karşı direnç sağlar 3.
- Renk: Domatesin tam olgunluk döneminde renk maddelerinin %85'ini oluşturan likopenin varlığını ve miktarını gösterir 23. Renk ölçümünde Hunter ve Gardner’s gibi cihazlar kullanılır 3.
- Viskozite: Domatesin işleneceği sos ve ketçap gibi ürünler için önem taşıyan, yoğunluk ve kıvamla ilgili bir teknolojik indekstir 23. Ölçümünde Bostwich viskozimetresi kullanılır 23.
- Siyah Benekler ve Yabancı Maddeler: Domateslerde fazla küf bulunup bulunmadığını, iyi ayıklama yapılıp yapılmadığını ve yanma olup olmadığını kontrol etmek için yapılır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: