• Buradasın

    Serbest meslek kira indirimi nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Serbest meslek erbabı, kira indirimini iki farklı şekilde yapabilir:
    1. İş yeri kendi mülkü olanlar: Kira yerine amortismanın tamamını gider yazabilirler 12.
    2. İş yeri kiralanmış olanlar: İkametgâhlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, kira giderinin tamamını ve ısıtma, aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler 13.
    İndirim yapılabilmesi için kiranın ödenmiş olması ve giderlerin serbest meslek faaliyetiyle ilgili olması gerekmektedir 14.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Serbest meslekte gelecek yıl gideri nasıl hesaplanır?

    Serbest meslekte gelecek yıl gideri, peşin ödeme yapılması durumunda ödemenin yapıldığı yılda gider olarak dikkate alınır. Örneğin, işyeri kirasını peşin ödeyen bir serbest meslek erbabı, bu ödemeyi ilgili dönemi beklemeksizin ödediği dönemde gider yazabilir.

    Kira gelirinde stopaj ve vergi nasıl hesaplanır örnek?

    Kira gelirinde stopaj ve vergi hesaplaması örneği şu şekilde yapılabilir: Brüt kira bedeli 50.000 TL olan bir işyeri için: 1. Stopaj Hesaplaması: Kira stopajı, brüt kira bedelinin %20'si olarak hesaplanır. Kira Stopajı = Brüt Kira Bedeli x %20 = 50.000 TL x 0,20 = 10.000 TL. 2. Vergi Hesaplaması: Kiracı, ödediği kira stopajını vergi dairesine yatırır. Bu durumda, kiracı 50.000 TL brüt kira bedelinin 10.000 TL'sini stopaj olarak keser ve kalan 40.000 TL'yi işyeri sahibine net kira bedeli olarak öder.

    Serbest meslek makbuzunda gider yazılır mı?

    Serbest meslek makbuzunda gider yazılmaz, çünkü bu belge, yapılan tahsilatı belgelendirmek amacıyla düzenlenir ve fatura yerine geçmez.

    Serbest meslek erbabı kira gideri nasıl hesaplanır?

    Serbest meslek erbabının kira gideri, kira bedelinin tamamı olarak hesaplanır. Ayrıca, serbest meslek faaliyetini icra etmek amacıyla kullanılan işyeri için ödenen kiranın ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısı da indirim konusu yapılabilir.

    Kira geliri elde edenin eşi adına ödediği kira gider yazılır mı?

    Kira geliri elde edenin eşi adına ödediği kira gideri, belirli koşullar altında gider olarak yazılabilir. Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler, sahibi bulunduğu konutu kiraya verip kendisi de kirada oturuyorsa, eş adına ödenen kira tutarını gider olarak yazabilir.

    Kira gelirinde gider nasıl hesaplanır?

    Kira gelirinde giderlerin hesaplanması, iki farklı yöntem olan götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemi üzerinden yapılabilir. Götürü gider yönteminde, kira gelirinden istisna tutarı düşüldükten sonra kalan tutarın %15'i götürü gider olarak hasılattan indirilir. Gerçek gider yönteminde ise, kira gelirinden indirilebilecek giderler şunlardır: - Kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri; - Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemiyle orantılı idare giderleri; - Kiraya verilen mal ve haklara ilişkin sigorta giderleri; - Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri; - Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5'i; - Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara iştirak payları. Gerçek gider yönteminde, indirilebilecek giderlerin toplam tutarı şu formülle hesaplanır: İndirilebilecek Gider = (Toplam Gider x Vergiye Tabi Hasılat) / Toplam Hasılat.

    Kira geliri istisnası işyeri için nasıl hesaplanır?

    İşyeri kira geliri istisnası uygulanmaz; tüm işyeri kira gelirleri brüt tutarıyla beyan edilir.