• Buradasın

    Mahsuplaşma ne anlama gelir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Mahsuplaşma kelimesi, borç ve alacak tutarlarının birbirine karşı düşürülmesi anlamına gelir 23.
    Bu terim, farklı alanlarda şu anlamlarda da kullanılabilir:
    • Ticari işlemler: Bir işletmenin hem alacaklı hem de borçlu olduğu durumlarda, bu iki işlemi birleştirerek alacak ve borçların sıfırlanması 2.
    • Hukuk: Mahkûmun cezaevinde geçirdiği sürenin, aldığı cezadan düşürülmesi 3.
    • Elektrik piyasası: Üretilen ve tüketilen elektrik enerjisinin birbirine mahsup edilmesi 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Mahsuplaşma protokol örneği nereden alınır?

    Mahsuplaşma protokol örneği T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı resmi web sitesinden temin edilebilir. Ayrıca, SGK İşveren Mahsuplaşma Sistemi kılavuzunda da bu protokole erişim sağlanabilir.

    Mahsup ne demek?

    Mahsup kelimesi, "hesap edilmiş, hesaba geçirilmiş" anlamına gelir. Farklı bağlamlarda mahsup kelimesi şu anlamlara da gelebilir: - Mali konularda: Bir miktarın hesaptan düşürülmesi, borcun alacağından indirilmesi. - Ceza hukukunda: Sanığın tutukluluk veya gözaltı sürelerinin hapis cezasından indirilmesi. - Hukukta genel olarak: Alacakların tahsil edilmeden oluşmuş veya oluşabilecek borçların ödenmesinde kullanılması.

    Ek-9 mahsuplaşma protokolü nasıl yapılır?

    Ek-9 Mahsuplaşma Protokolü yapmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. Protokol İmzalanması: Mahsuplaşma talebinde bulunan işveren ile ilgili sosyal güvenlik il müdürü, müdür yardımcısı veya merkez müdürü, 2016/21 sayılı Genelge ekinde bulunan matbu protokolü karşılıklı olarak imzalamalıdır. 2. Sisteme Tanıtım: Protokol imzalandıktan sonra, işverene ait işyeri sicil numaraları MOSİP (Mali Otomasyon Sistemi) uygulamasına tanıtılmalıdır. 3. Tanımlama İşlemi: Sosyal güvenlik il müdürlüğü veya merkez müdürlüğü personeli tarafından MOSİP uygulamasında mahsuplaşma tanımlama işlemi yapılmalıdır. 4. Bilgilerin Gönderilmesi: Tanımlama işlemi için Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığına protokol örneği gönderilmemelidir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra, geçici iş göremezlik ödeneklerinin işverenin prim borcuna mahsup edilmesi otomatik olarak gerçekleşecektir.

    Mahsup dönemi ne zaman başlar?

    Mahsup dönemi, mali yılın bitimine kadar fiilen yapılmış olan ödemelerden mahsup edilememiş olanların mahsup işlemlerine saymanlarca mali yılın bitiminden itibaren bir ay süre ile devam edilmesiyle başlar.

    Mahsup hakkı kimlere verilir?

    Mahsup hakkı, kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmaksızın özgürlüğü kısıtlanan kişilere verilir. Bu kişiler, tutuklu kaldıkları sürelerin cezadan indirilmesini talep edebilirler.

    Mahsup fişi nedir?

    Mahsup fişi, kasa hesabını ilgilendirmeyen yani kasaya giriş çıkışın gerçekleşmediği işlemler için kullanılan bir belgedir. Bu fiş türünde hem borçlu hem de alacaklı hesap için iki bölüm bulunur ve bu bölümlerde hesap kodu, adı ve tutarlar yer alır. Mahsup fişi, banka aracılığı ile satıcılara ödeme yapılması, kredili mal ya da hizmet alınması gibi durumlarda düzenlenir.

    Mahsup fişinde hangi hesaplar kullanılır?

    Mahsup fişinde iki hesap kullanılır: borçlu hesap ve alacaklı hesap.