Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Buğdayda hektolitre ağırlığını etkileyen bazı faktörler şunlardır:
- Tane şekli ve büyüklüğü: Uzun taneli buğdaylar, kısa taneli olanlara göre daha az hektolitre ağırlığına sahiptir 2.
- Kabuk kalınlığı: Kalın kabuklu buğdaylar, ince kabuklu olanlara göre daha yüksek hektolitre ağırlığına sahiptir 2.
- Karın çukuru: Derin karın çukuruna sahip buğdaylar, düz olanlara göre daha az hektolitre ağırlığına sahiptir 2.
- Çeşit: Her çeşit için standart hektolitre ağırlığı alt sınırları belirlenmiştir 2.
- Yabancı madde miktarı: Kırık, haşereden zarar görmüş ve çimlenmiş taneler hektolitre ağırlığını azaltır 2.
- Ekim mevsimi ve yetişme periyodu: Ekim mevsimi ve yetişme periyodu, hektolitre ağırlığını etkiler 12.
- Ekolojik şartlar: Ekolojik şartlar, hektolitre ağırlığını etkiler 2.
- Beslenme farklılıkları: Beslenme farklılıkları, tane iriliğini ve dolayısıyla hektolitre ağırlığını etkiler 3.
- Yabancı ot varlığı: Yabancı otlar, buğdayla nem ve besin maddesi yönünden rekabet eder, bu da hektolitre ağırlığının düşmesine ve un randımanının azalmasına neden olur 3.
- İklim koşulları: Sıcak ve kurak iklim koşulları, tane dolum periyodunu kısaltır, cılız ve küçük tane oluşumuna yol açar 35.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: