• Buradasın

    Ünlü düşmesi ve ünlü türemesi nasıl ayırt edilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Ünlü düşmesi ve ünlü türemesi ses olayları, farklı şekillerde gerçekleşir ve ayırt edilebilir:
    1. Ünlü Düşmesi: Bir sözcük ek aldığında veya başka bir sözcükle birleştiğinde, bünyesinde olan bir ünlü sesini düşürmesidir 12. Örnekler: "burnu", "beyni" 1.
    2. Ünlü Türemesi: Küçültme eki veya pekiştirilmiş sözcüklerde fazladan bir ünlü eklenmesi durumudur 3. Örnekler: "az-cık", "dar-acık" 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Ünlü düşmesi ve orta hece düşmesi nasıl ayırt edilir?
    Ünlü düşmesi ve orta hece düşmesi kavramları birbirine yakın olsa da farklı durumları ifade eder. Ünlü düşmesi, iki heceli bazı kelimelerin ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında ikinci hecedeki dar ünlünün (ı, i, u, ü) düşmesidir. Orta hece düşmesi ise, kimi sözcüklerin sonlarına ünlü ile başlayan bir ek ya da bileşik sözcüklerde geldiğinde zayıf olan orta hecelerini (ünlülerini) yitirmeleri durumudur.
    Ünlü düşmesi ve orta hece düşmesi nasıl ayırt edilir?
    Otur-muş kelimesinde ünlü düşmesi var mı?
    "Oturmuş" kelimesinde ünlü düşmesi vardır.
    Otur-muş kelimesinde ünlü düşmesi var mı?
    Ünlü düşmesi kaça ayrılır?
    Ünlü düşmesi altı farklı şekilde ayrılır: 1. İki heceli kelimelerde: Ünlüyle başlayan bir ek geldiğinde kelimenin ikinci hecesindeki "ı, i, u, ü" dar ünlüleri düşer. 2. Birleşik kelimelerde: Yan yana gelen iki ünlüden birisi düşer (aşınma). 3. Yardımcı fiillerle yapılan birleşik fiillerde: İsimden önce gelen yardımcı fiildeki ünlü düşer. 4. "-lA ve -Ar" eklerinde: Eklendiği kelimenin sonundaki ünlü düşer. 5. "İdi, imiş, ise" ek fiillerinde: Bitişik yazıldığında başlarındaki "i" harfi düşer. 6. Eski Anadolu Türkçesinde: "Bu ara, şu ara, ol ara" şeklindeki sıfat tamlamaları kaynaşarak "bura, şura, orda" şeklinde zamirleşir.
    Ünlü düşmesi kaça ayrılır?
    Ünlü düşmesi ve ünlü aşınması nasıl ayırt edilir?
    Ünlü düşmesi ve ünlü aşınması arasındaki temel fark, gerçekleşme yerleri ve kelimenin yapısındaki etkileridir. Ünlü düşmesi: Kelimeye ünlüyle başlayan bir ek geldiğinde, kelimenin ikinci hecesindeki dar ünlülerin (ı, i, u, ü) düşmesidir. Ünlü aşınması: Birleşik kelimelerde veya yardımcı fiillerle yapılan yapılarda, iki ünlü sesin yan yana gelmesi sonucu bir ünlünün düşmesidir.
    Ünlü düşmesi ve ünlü aşınması nasıl ayırt edilir?
    Ünlü daralması ve ünlü türemesinin farkı nedir?
    Ünlü daralması ve ünlü türemesi farklı ses olaylarıdır: 1. Ünlü Daralması: Geniş ünlülerin (a, e) "-yor" ekini aldıklarında daralarak "ı, i, u, ü" dar ünlülerine dönüşmesidir. 2. Ünlü Türemesi: Küçültme eki alan veya pekiştirilen sözcüklerde, ek ile sözcük arasında yeni bir ünlü (a, e, ı, i) türemesidir.
    Ünlü daralması ve ünlü türemesinin farkı nedir?
    Ünlü daralması nedir?
    Ünlü daralması, Türkçede "a - e" geniş ünlüleri ile biten fiillere "-yor" eki getirildiğinde, fiilin sonundaki geniş ünlülerin daralarak "ı - i - u - ü" dar ünlülerine dönüşmesi olayıdır. Örnekler: - bekle + yor → bekliyor; - başla + yor → başlıyor.
    Ünlü daralması nedir?
    Ünlü daralması ve ünlü değişimi aynı şey mi?
    Ünlü daralması ve ünlü değişimi farklı kavramlardır. Ünlü değişimi, Türkçede çekim eki veya yapım eki alındığında bazı kelimelerin kökünde meydana gelen değişikliktir. Ünlü daralması ise, "-yor" eki ile gerçekleşen bir ses olayıdır.
    Ünlü daralması ve ünlü değişimi aynı şey mi?