Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Saplı tütün hasadı, tütün bitkisinin yapraklarının tek tek toplanarak yapılması işlemidir 4. İşte bu sürecin adımları:
- Hasat: Tütün bitkisi, yaprakları olgunlaştığında hasat edilir 3. Hasat, genellikle yaprakların alttan başlayarak üst kısımlara doğru sırayla yapılır 34.
- Dizme: Hasat edilen tütün yaprakları, sağ elle kırılıp sol elde toplanarak sele, sepet veya küfelere basılır 4. Yapraklar, uçları dışarı, sapları içeri gelecek şekilde ve dairevi bir şekilde dizilir 4.
- Soldurma: Bazı bölgelerde, tütünler kurutulmadan önce 3-4 gün soldurulur 2. Bu işlem, sıcaklık yüksek ve nem oranı düşük olduğunda yapılır 2.
- Kurutma: Dizilen tütünler, güneşte, ambarda veya bacada kurutulur 5. Kurutma işlemi, havalandırma, güneşleme veya ısıtma kullanılarak yapılır 3.
- Tavlama: Kurutulan tütünlerin işlenebilmesi için nemlerinin %18-20 oranına düşürülmesi gerekir 2. Bu işlem, tütün yapraklarına su buharı uygulanarak yapılır 2.
- Denkleme: Kurutulmuş ve tavlanmış tütünler, demet veya dizi şeklinde işlenerek denklenir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: