• Buradasın

    Türemiş fiil nasıl bulunur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Türemiş fiil, bir veya birden fazla yapım eki almış fiillerdir 13.
    Türemiş fiili bulmak için şu adımları izlemek gerekir:
    1. Fiilin kökünü belirlemek 4. Fiil, kök halinde olabilir veya çekim eki almış olabilir 5.
    2. Fiile yapım eklerinin eklenip eklenmediğini kontrol etmek 4. Yapım ekleri, fiilin anlamını değiştiren eklerdir 2.
    Örnekler:
    • "Evli" kelimesi, "ev" kökünden "-li" yapım eki ile türetilmiştir 2.
    • "Sevilir" kelimesi, "sev-" fiilinden "-il" yapım eki ile oluşmuştur 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    10 tane basit ve türemiş fiil cümlesi söyler misin?
    10 tane basit ve türemiş fiil cümlesi: Basit Fiil Cümleleri: 1. Ablam birkaç gün sonra gelecek. 2. Ne kadar güzel bir hikaye yazmışsın. 3. Yapamadığın soruları arkadaşına sor. 4. Bugün 20 tane soru çözdüm. 5. 4 sene Bursa’da kaldım. 6. İlkokul öğretmenimi çok severim. 7. Bu hafta 2 kitap okudum. 8. Bursa’ya gitmem 5 saat sürer. 9. Sabahları erken kalkar. 10. Balkonda kitap okuyor. Türemiş Fiil Cümleleri: 1. Yeni evimi hemen benimsedim. 2. Öğretmen yapamadığım soruyu açıkladı. 3. Utancımdan kızardım. 4. Yumurta yavaş yavaş çatlıyor. 5. Hakem maçı başlattı. 6. Kardeşim bardağı yere düşürdü. 7. Akşam gök gürledi. 8. Küçük çocuk kediyi kovaladı. 9. Kuzular tüm gün otladı. 10. Baharatçılar ağzına kadar müşteriyle doluydu.
    10 tane basit ve türemiş fiil cümlesi söyler misin?
    Gelebildik kelimesi birleşik mi türemiş fiil mi?
    "Gelebildik" kelimesi türemiş bir fiildir.
    Gelebildik kelimesi birleşik mi türemiş fiil mi?
    Geçişli fiil nasıl bulunur?
    Geçişli fiil bulmak için şu iki yöntem kullanılabilir: 1. Yükleme sorular sormak: Cümledeki yükleme "ne, neyi, kimi" soruları sorulduğunda cevap alınabiliyorsa, fiil geçişlidir. Örnek: "Öğretmenimiz derste bize fıkra anlatırdı." cümlesinde "anlatırdı" fiili, "kimi anlatırdı?" sorusuna cevap verdiği için geçişlidir. 2. Fiilin başına "onu" kelimesini getirmek: Eğer bir fiilin başına gelen "onu" kelimesi anlamı bozmuyorsa, bu fiil geçişlidir. Örnek: "Yaptığı hata üzerine hakem kaleciyi maçtan attı." cümlesinde "attı" fiili, başına "onu" getirildiğinde anlamlı kaldığı için geçişlidir.
    Geçişli fiil nasıl bulunur?
    30 tane türemiş fiil cümlesi söyler misin?
    İşte 30 tane türemiş fiil cümlesi örneği: 1. Sevil-: Köyümüzün muhtarı herkes tarafından sevilir. 2. Çıkar-: Eve girmeden önce ayakkabılarını kapının önüne çıkarmalısın. 3. Söndür-: İtfaiye ekipleri zor da olsa yangını söndürdüler. 4. Kanat-: Tıraş olurken yüzünü kesip kanatmış. 5. Sarıl-: Yıllardır görmediği amcasına sımsıkı sarıldı. 6. Giriş-: Yarın misafirler geleceği için temizliğe girişeceğim. 7. Görün-: Ev sahibine görünmeden sessizce merdivenlerden indi. 8. Eşele-: Köpek, sakladığı kemikleri bulmak için bahçenin her tarafını eşeledi. 9. Yakıl-: Kaçak mallar boş bir alanda yakıldı. 10. Silin-: Sıraya yazdığım kopyaların hepsi silinmiş. 11. Pişir-: Akşama sana özel bir çorba pişireceğim. 12. Açıl-: Yangın nedeniyle uzun süre kapalı kalan dükkan bugün açılacakmış. 13. Bölüş-: Kazandığımız parayı eşit şekilde bölüştük. 14. Sulam-: Bahçesindeki fidanları güzelce suladı. 15. Benimse-: Yeni doğan kardeşini çok çabuk benimsedi. 16. Kana-: Dizinin kanadığının farkında değil. 17. Azal-: Dolaptaki maden suyu stoğumuz azalıyor. 18. Gözle-: Akşama kadar ağaçlara konan kuşları gözlüyor. 19. Haberleş-: Konser içim hafta sonu haberleşiriz. 20. Yemle-: Süt sağdıktan sonra tavukları yemler misin?
    30 tane türemiş fiil cümlesi söyler misin?
    Karıştırmak türemiş fiil mi?
    "Karıştırmak" fiili türemiş bir fiildir.
    Karıştırmak türemiş fiil mi?
    Fiil gövdesi nasıl bulunur?
    Fiil gövdesi, fiil köklerine yapım eki getirilerek oluşturulur. Fiil gövdesini bulmak için şu adımları izlemek gerekir: 1. Kelimenin kökü fiil olmalıdır. 2. Kelimeye "-mak, -mek" ekleri getirilir ve anlamlı bir kelime oluşup oluşmadığına bakılır. Örnekler: - "Yüzmek" kelimesi, "yüz-mek" şeklinde mastar ekini aldığında anlamlı bir kelime olduğu için fiil gövdesidir. - "Çiçek" kelimesi ise "çiçek-mek" şeklinde mastar ekini aldığında anlamlı bir kelime oluşmadığı için fiil gövdesi değildir.
    Fiil gövdesi nasıl bulunur?
    Fiil ve fiilimsi nasıl ayırt edilir?
    Fiil ve fiilimsi arasındaki fark şu şekilde ayırt edilebilir: 1. Fiil: Cümlede eylemi veya hareketi temsil eden kelimedir. 2. Fiilimsi: Fiillere eklenen bazı eklerle oluşturulan, fiil gibi görünen ancak fiil gibi çekimlenemeyen kelimelerdir. Özetle, fiiller eylem belirtirken, fiilimsiler eylemin niteliğini, durumunu veya başka bir özelliğini vurgularlar.
    Fiil ve fiilimsi nasıl ayırt edilir?