5. sınıf Türkçe dersinde öğretilen söz sanatları şunlardır:
- Teşbih (Benzetme): Bir varlık veya durumu, benzerlik yönünden başka bir varlıkla karşılaştırma sanatıdır 12. Örnek: "Gözleri, deniz gibi maviydi" 1.
- İstiare (Eğretileme): Bir şeyin, yalnızca bir yönüyle başka bir şeyle temsil edilmesi sanatıdır 1. Örnek: "Kalbim bir kuş gibi çırpınıyor" 1.
- Mecaz-ı Mürsel (Ad Aktarması): Bir sözcüğün, en yakın anlamı yerine başka bir anlamda kullanılmasıdır 1. Örnek: "İstanbul'dan gelen sesler beni rahatsız etmiyor" (İstanbul'un karmaşası kastedilmiş) 1.
- Hüsn-i Talil (Güzel Nedene Bağlama): Bir şeyin sebebini, gerçekte olmayan bir sebeple açıklama sanatıdır 1. Örnek: "Güneş batınca, yıldızlar da utançlarından saklanmış gibi kaybolur" 1.
- Kinaye: Bir sözün, gerçek anlamı dışında başka bir anlamda kullanılmasıdır 1. Örnek: "O kadar zekisin ki, her şeye hemen bir çözüm buluyorsun" (Zekâdan ziyade gereksiz yere çözüm arayan biri olduğu ima edilmiş) 1.
- Kişileştirme (Teşhis): İnsana ait özellikleri, insan dışındaki varlıklara yükleme sanatıdır 23. Örnek: "Ağaçlar hüzünle yapraklarını döktü" 2.
- Konuşturma (İntak): İnsan dışındaki varlıkları konuşturma sanatıdır 23. Örnek: "Tilki, 'Beni yakalayamazsın!' dedi" 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: