• Buradasın

    İstisnalı ve istisnai arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İstisnalı ve istisnai kelimeleri farklı anlamlar taşır:
    1. İstisnalı: "İstisna içerisine girmiş olan bir kişi ya da şey" anlamına gelir 23.
    2. İstisnai: "Kural dışı olan ve ayrıklı" anlamına gelir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Kısmi istisna ve tam istisna nedir?
    Kısmi istisna ve tam istisna, Katma Değer Vergisi (KDV) kanununda yer alan iki farklı istisna türünü ifade eder. Kısmi istisna, belirli istisna konusu işlemleri yapan mükelleflerin, bu işlemleri dolayısıyla yüklendikleri KDV tutarlarını, yaptıkları işler dolayısıyla hesapladıkları KDV toplamından indirememelerini, ancak bu tutarları gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde maliyet ya da gider olarak dikkate alabilmelerini ifade eder. Tam istisna ise, yine istisna konusu işlemleri yapan mükelleflerin, bu işlemleri dolayısıyla yüklendikleri KDV tutarlarını, hem yaptıkları işler dolayısıyla hesapladıkları KDV tutarlarından tamamıyla indirebilme hem de bu KDV tutarlarının indirim yoluyla giderilemezse iade olarak talep edebilme hakkına sahip olmalarını ifade eder.
    Kısmi istisna ve tam istisna nedir?
    İstisnaya tabi olmak ne demek?
    İstisnaya tabi olmak, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken kişilerin veya konuların vergi dışı bırakılması anlamına gelir.
    İstisnaya tabi olmak ne demek?
    İstisnai durum ve istisna arasındaki fark nedir?
    İstisnai durum ve istisna kavramları farklı anlamlara sahiptir: 1. İstisnai Durum: Beklenmeyen bir olayın, bir durumun olağan akışını geciktirmesi veya değiştirmesidir. 2. İstisna: Bir kimse veya bir şeyi benzerlerinden ayrı tutmak, genel kuraldan çıkarmak anlamına gelir.
    İstisnai durum ve istisna arasındaki fark nedir?
    İstisna ne demek?
    İstisna kelimesi üç farklı anlamda kullanılabilir: 1. Bir kimse veya bir şeyi benzerlerinden ayrı tutma. 2. Genelden ayrı, kural dışı olma, ayrıklık. 3. Ayrı tutulan kimse veya şey.
    İstisna ne demek?
    İstisna ve kaide nedir?
    İstisna ve kaide kavramları şu şekilde tanımlanabilir: 1. İstisna: Genel kurallara uymayan, kural dışı olan, nadir gerçekleşen olay veya durum anlamına gelir. 2. Kaide: Kural, temel ilke demektir. "İstisnalar kaideyi bozmaz" atasözü ise, bir konuda ana kuralın dışında oluşan örnek durumların bu kuralı değiştirmeyeceğini ifade eder.
    İstisna ve kaide nedir?
    İstisnal ne demek TDK?
    İstisnal kelimesi, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre "istisna içerisine girmiş olan bir kişi veya şey" anlamına gelir.
    İstisnal ne demek TDK?
    Müstesna ve istisna aynı şey mi?
    Evet, "müstesna" ve "istisna" kelimeleri aynı anlamı taşır.
    Müstesna ve istisna aynı şey mi?