• Buradasın

    İskat için kaç devir yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İskat için yapılacak devir sayısı, ayrılan fidye miktarının yeterli olmadığı durumlarda belirlenir 23.
    Örneğin, bir ölünün 60 günlük namaz borcu için 360 fidye gerekiyorsa ve bu fidyeyi karşılayacak para (6.000 lira) yetersizse, 6 devir yapılması gerekir (36.000 / 6.000 = 6) 2.
    Devir işlemi, fidyenin bir fakire verilmesi ve fakirin bu parayı geri bağışlaması yoluyla gerçekleştirilir 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Iskat ve devir ne demek?

    Iskat ve devir terimleri, İslam hukukunda ibadet borçlarıyla ilgili iki farklı kavramı ifade eder: 1. Iskat: Bir Müslümanın ölünce, namaz, oruç ve diğer bazı borçlarından kurtulması için yapılan işlemdir. 2. Devir: Iskat işlemi sırasında, fidye miktarının yetersiz kalması durumunda, bunu tamamlamak için yapılan bir işlemdir.

    İskat ne anlama gelir?

    İskat kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Osmanlı Türkçesi terimi: "İskat" kelimesi, "düşürme", "susturma" veya "kandırma" anlamlarına gelir. 2. Hukuk terimi: "İskat", miras bırakanın, bir mirasçıyı tek taraflı ve ölüme bağlı bir tasarruf ile miras hakkından mahrum bırakması işlemidir.

    İskat ve devir nasıl hesaplanır?

    İskât ve devir hesaplamaları vefat eden bir kişinin yerine getiremediği ibadetler için yapılır. İskât hesaplaması şu şekilde yapılır: 1. Ölen kişinin geride bıraktığı malın üçte birinden, altı vakit namaz (bir günlük vitir de dahil) için fidye hesaplanır. 2. Eğer para bütün borçları karşılamaya yetmezse, devir işlemine başvurulur. Devir işlemi şu şekilde yapılır: 1. Önce, iskât için ayrılan paranın ölünün ne miktar borçlarına kâfi geldiği tespit edilir. 2. Daha sonra, iskât için ayrılan para bir fakire tasadduk edilir. 3. Parayı alan fakir de gönül rızasıyla, iskâtı yapan şahsa hibe ederek geri verir. 4. Bu hibe işleminden her birine bir devir tabir edilir ve bu işlem, tasadduk adedi ölünün borçlarının tamamını iskât edecek miktara ulaşıncaya kadar devam eder.

    İskat hangi durumlarda yapılır?

    İskat (mirasçılıktan çıkarma), Türk Medeni Kanunu'nun 510. maddesine göre iki durumda yapılabilir: 1. Mirasçıya karşı ağır suç işlenmesi: Mirasçı, miras bırakana veya onun yakınlarına karşı ağır bir suç işlemişse, mirasçılıktan çıkarılabilir. 2. Aile hukukundan doğan yükümlülüklerin ihlali: Mirasçı, miras bırakana veya ailesine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse, mirastan çıkarılabilir. İskat işlemi sadece vasiyetname veya miras sözleşmesi ile yapılabilir.