• Buradasın

    En çok bilinen atasözleri ve anlamları nelerdir 10. sınıf?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    10. sınıfta bilinen bazı atasözleri ve anlamları:
    1. "Ak akçe kara gün içindir" 12. Çalışarak kazanılan paranın, zor zamanlarda insanı kurtaracağını ifade eder 1.
    2. "Balık baştan kokar" 23. Bir yerdeki düzensizliğin sebebinin, o yerin üst kademesindeki yöneticiler olduğunu anlatır 2.
    3. "Can boğazdan gelir" 2. Canlıların yaşamını sürdürebilmesi için yeme ve içmeye özen göstermesi gerektiğini vurgular 2.
    4. "Davulun sesi uzaktan hoş gelir" 2. Olayların iç yüzünü bilmeyen ve dışarıdan yorum yapan kişiler için kullanılır 2.
    5. "El yarası geçer, dil yarası geçmez" 2. İnsan vücudunda açılan bir yaranın zaman içinde iyileşebileceğini; ancak sevilen bir kişiden gelen kötü bir sözün unutulamayacağını anlatır 2.
    6. "Erken kalkan yol alır" 3. Başarılı olmanın, işlere zamanında başlamakla doğrudan ilişkili olduğunu ifade eder 3.
    7. "İyilik yap denize at; balık bilmezse halik bilir" 2. Yapılan bir iyiliğin, herhangi bir karşılık beklemeden yapılması gerektiğini belirtir 2.
    8. "Son pişmanlık fayda etmez" 3. Yapılan hatalar sonrasında duyulan pişmanlıkların, zamanında yapılmayan doğru davranışları geri getirmeyeceğini anlatır 3.
    9. "Tekkeyi bekleyen çorbayı içer" 1. Bir işte sabır gösteren kişinin, sonunda mükafatını alacağını ifade eder 1.
    10. "Zararın neresinden dönsen kardır" 1. İş zararlı bir duruma gelmeden, önlemler almak veya o işi bırakmak gerektiğini vurgular 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Atasözleri nedir kısaca?
    Atasözü, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenmiş kalıplaşmış sözlerdir.
    Atasözleri nedir kısaca?
    Atasözleri kaça ayrılır 5 tane?
    Atasözleri, biçim ve anlam özelliklerine göre iki çeşide ayrılır: 1. Biçim özelliklerine göre atasözleri, en fazla iki kelimeden oluşur ve duygu ve düşünce tek bir cümleye sığdırılır. 2. Anlam özelliklerine göre atasözleri, evrensel olarak kabul edilen ve kullanıldığı anlam bakımından ortak olan özlü sözlerdir. İşte beş tane atasözü örneği: 1. Damlaya damlaya göl olur. 2. Acele işe şeytan karışır. 3. Bir elin nesi var, iki elin sesi var. 4. İyilik eden iyilik bulur. 5. Sabrın sonu selamettir.
    Atasözleri kaça ayrılır 5 tane?
    10 tane atasözü ve anlamları nelerdir?
    İşte 10 tane atasözü ve anlamları: 1. Çarşı İti Ev Beklemez: Çalışmaktan hoşlanmayan ve aylaklığı alışkanlık edinen kimseler düzenli iş yapmaya gelemezler. 2. Çay Kenarında Kuyu Kazılmaz: Yeni bir şey yapılacaksa gerçekten herkesin ihtiyaç duyduğu bir şey yapılmalıdır. 3. Boş Söz Küp Doldurmaz: Boş boş konuşmakla kazanç elde edilemez. 4. Bostancıya Kelek Satılmaz: Bir işin ustasına, o işin nasıl yapılacağı öğretilmez. 5. Ata Kibirli Binen Eve Yürümek Döner: Kendini çok beğenip, kibirlenen kimse mutlaka bir gün kötü hale düşer. 6. Söyleyene Bakma, Söyletene Bak: Temiz duygularla konuşan kimsenin sözleri doğru çıkmasını istediğimiz şeylerse bunları Allah söyletiyor diye düşünerek ona inanmak isteriz. 7. Soran Dağı Aşmış, Sormayan Düz Yolda Şaşırmış: Bilmediği şeyi bile soranlar, en zor işlerin bile üstesinden gelebilir. 8. Yanlış Dirhemle Doğru Ölçü Olmaz: Bir işin daha en başında yanlış yol tutulursa o işin sonu başarılı olmaz. 9. Yangını Körükleyen Saçından Tutuşur: Bir felaketin üzerine giden, o felaketten kendisi de nasibini alır. 10. Balık Baştan Kokar: Herhangi bir yerdeki düzensizliğin ve bozukluğun sebebi o yerde bulunan ileri gelenlerdir.
    10 tane atasözü ve anlamları nelerdir?
    3 tane atasözü ve açıklaması nedir?
    İşte üç atasözü ve açıklamaları: 1. "Sabrın sonu selamettir". 2. "Az tamah çok ziyan getirir". 3. "Gülme komşuna, gelir başına".
    3 tane atasözü ve açıklaması nedir?
    10 tane ilginç atasözü söyler misin?
    İşte 10 tane ilginç atasözü: 1. Otu çek, köküne bak. 2. Ayıpsız dost arayan dostsuz kalır. 3. Kan, kanla yunmaz. 4. Keçiye içki içirmişler kurdun evini sormuş. 5. Tilki tilkiliğini anlatıncaya kadar post elden gider. 6. Isırgan ile taharet olmaz. 7. Pilav yiyen, kaşığı belinde gerek. 8. Orman olur da domuz olmaz mı?. 9. Sağır için iki kere kamet olmaz. 10. Ölmüş koyun kurttan korkmaz.
    10 tane ilginç atasözü söyler misin?
    10 tane deyim ve atasözü nedir?
    10 tane deyim ve atasözü şunlardır: Deyimler: 1. Elini sallasa ellisi. Çok sayıda seçenek veya alternatif arasında karar verme durumu. 2. Denize düşen yılana sarılır. Zordaki bir kişinin herhangi bir çözüm bulmaya çalışması. 3. Gözden düşmek. Eskisi kadar sevilmemek veya değer kaybetmek. 4. Dilini tutmak. Ağzından çıkacak sözlere dikkat etmek, susmak. 5. Yüzü gülmek. Mutlu ve hoşnut bir hali ifade etmek. 6. Kendine gelmek. Kendisini toparlamak veya farkına varmak. 7. Ağız birliği etmek. Bir grup insanın aynı şeyleri söyleme konusunda anlaşması. 8. Saman altından su yürütmek. Gizli bir şekilde iş çevirmek. 9. Saçını süpürge etmek. Başkaları için çok çaba sarf etmek, kendinden fedakârlıkta bulunmak. 10. Çantada keklik. Hemen elde edilmek. Atasözleri: 1. Ağaç yaşken eğilir. 2. Akıl akıldan üstündür. 3. Gülme komşuna, gelir başına. 4. Çalışan demir ışıldar. 5. Damlaya damlaya göl olur.
    10 tane deyim ve atasözü nedir?
    10 tane atasözü ve özdeyiş nedir?
    10 tane atasözü ve özdeyiş: 1. Ağaç yaş iken eğilir. 2. Ak akçe kara gün içindir. 3. Balık baştan kokar. 4. Can boğazdan gelir. 5. Davulun sesi uzaktan hoş gelir. 6. El yarası geçer, dil yarası geçmez. 7. Hamala semeri yük değildir. 8. İyilik yap denize at; balık bilmezse Halik bilir. 9. Mart kapıdan baktırır, kazma – kürek yaktırır. 10. İki dinle, bir söyle.
    10 tane atasözü ve özdeyiş nedir?