• Buradasın

    5 tane eş anlamlı deyim ve atasözü söyler misin?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    5 tane eş anlamlı deyim ve atasözü:
    Deyimler:
    1. "Ağzı kulaklarına varmak" - Çok sevinmek 4.
    2. "Akıntıya kürek çekmek" - Olmayacak bir iş uğrunda boşuna çaba sarf etmek 4.
    3. "Eli kalem tutmak" - Yazı yazmayı bilmek, düşüncelerini güzel bir ifade ile yazabilmek 4.
    4. "Eski defterleri karıştırmak" - Eski olayları tekrar ele almak 4.
    5. "Yelkenleri suya indirmek" - Pes etmek, yenilgiyi kabul etmek 5.
    Atasözleri:
    1. "Züğürt olup düşünmektense, uyuz olup kaşınmak yeğdir" - Fakir olmak yerine uyuz olmak daha iyidir 5.
    2. "Ulular köprü olsa basıp geçme" - Büyüklere saygısızlık yapılmamalıdır 5.
    3. "Tükürdüğün eli öpme" - Yaptığının arkasında durmak gerekir 5.
    4. "Şerrin azı da birdir çoğu da" - Kötülüğün azı da çoğu da insana zarar verir 5.
    5. "Sütlü koyun sürüden ayrılmaz" - Üretken kişiler toplumdan kopuk davranmazlar 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Deyimler ve atasözleri 30'ar tane örnek veriniz?
    30 tane deyim ve 30 tane atasözü örneği: Deyimler: 1. Abuk sabuk konuşmak. 2. Ağzı kulaklarına varmak. 3. Can yakmak. 4. Cankulağı ile dinlemek. 5. Kara kara düşünmek. 6. Karalar bağlamak. 7. Etekleri tutuşmak. 8. Taş kesilmek. 9. Etekleri zil çalmak. 10. Ters anlamak. Atasözleri: 1. Ağaç yaş iken eğilir. 2. İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir. 3. Her horoz kendi çöplüğünde öter. 4. Ayağını yorganına göre uzat. 5. Komşu komşunun külüne muhtaçtır. 6. İşleyen demir pas tutmaz. 7. Akıl yaşta değil baştadır. 8. Arpa unundan kadayıf olmaz. 9. Kurt köyünü değiştirir, huyunu değiştirmez. 10. Ekmeden biçilmez.
    Deyimler ve atasözleri 30'ar tane örnek veriniz?
    Atasözleri ve deyimler kaça ayrılır?
    Atasözleri ve deyimler iki ana kategoriye ayrılır: 1. Atasözleri: Deneyimlere ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş, öğüt verici nitelikteki sözlerdir. Anlam özelliklerine göre üç bölümde ele alınır: - Gerçek anlamlı atasözleri: Tüm sözcüklerin gerçek anlamında kullanıldığı sözlerdir. - Mecaz anlamlı atasözleri: Sözcüklerden en az birinin gerçek anlamı dışında kullanıldığı sözlerdir. - Hem gerçek hem mecaz anlamlı atasözleri: İki anlama da gelebilecek şekilde kullanılan sözlerdir. 2. Deyimler: Genellikle gerçek anlamından ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbeğidir. Deyimlerin özellikleri şunlardır: - Anonimdir, yani söyleyeni belli değildir. - Deyimi oluşturan sözcüklerin yerleri değiştirilemez ve eş anlamlıları kullanılamaz.
    Atasözleri ve deyimler kaça ayrılır?
    Atasözü ve deyimler nelerdir?
    Atasözü ve deyim kavramları, Türkçe dilinde sıkça kullanılan ve farklı anlamlara sahip ifadelerdir. Atasözleri, uzun deneyim ve yaşanmışlıklardan yola çıkarılarak söylenen, kısa ve özlü öğütler veren cümlelerdir. İşte bazı örnekler: "Acele işe şeytan karışır". "Ak akçe kara gün içindir". "Akıl akıldan üstündür". Deyimler ise, gerçek anlamlarından farklı bir anlam taşıyan kalıplaşmış ifadelerdir. İşte bazı örnekler: "Burnunda tütmek". "Göz ardı etmek". "Dilli düdük".
    Atasözü ve deyimler nelerdir?
    Atasözleri ve deyimler arasındaki fark nedir?
    Atasözleri ve deyimler arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Yargı Bildirme: Atasözleri, bir gözlem ve tecrübenin sonucunda ortaya çıkmış bir yargıyı dile getirir ve genellikle bir öğüt verir. 2. Kalıplaşma: Atasözlerindeki kalıplaşma, deyimlere göre daha sıkıdır. 3. Kullanım Amacı: Deyimlerin amacı, bir durumu ya da kavramı özel bir kalıp içinde çekici ve etkili bir anlatımla belirtmek iken atasözleri, yol gösterme, tecrübe aktarma veya bilgi verme amacı güderler. 4. Dil Yapısı: Atasözleri genellikle tamamlanmış cümleler halinde bulunur ve bağımsız bir anlama sahiptirler.
    Atasözleri ve deyimler arasındaki fark nedir?
    Az bilinen atasözleri ve deyimler nelerdir 20 tane?
    Az bilinen 20 atasözü ve deyim: Atasözleri: 1. Bıldırcının beyliği arpa biçimine kadardır. 2. Adam olan bir söz yeter. 3. Güvenme varlığa, düşersin darlığa. 4. Çürük tahta çivi tutmaz. 5. Damlaya damlaya göl olur. 6. Ateş düştüğü yeri yakar. 7. Komşu komşunun külüne muhtaçtır. 8. İki gönül bir olunca samanlık seyran olur. 9. Beslemeyi eslemeden alma. 10. Garibe bir selam bin altın eder. Deyimler: 1. Abuk sabuk konuşmak. 2. Ağzında bakla ıslanmamak. 3. Ağzını bıçak açmamak. 4. Aklı başına gelmek. 5. Baltayı taşa vurmak. 6. Burnunun dikine gitmek. 7. Canına tak etmek. 8. Daldan dala konmak. 9. Dananın kuyruğu kopmak. 10. Dağın fare doğurması.
    Az bilinen atasözleri ve deyimler nelerdir 20 tane?
    5 tane atasözü ve açıklaması nedir?
    5 tane atasözü ve açıklamaları: 1. "Atalar sözünü tutmayanı yabana atarlar". 2. "Düşüne düşüne görmeli işi, sonra pişman olmamalı". 3. "Kuru laf karın doyurmaz". 4. "Sözü söyle alana, kulağında kalana". 5. "Damlaya damlaya göl olur".
    5 tane atasözü ve açıklaması nedir?
    10 tane atasözü ve deyim söyler misin?
    10 tane atasözü ve deyim: Atasözleri: 1. Ağaç yaşken eğilir. 2. Akıl akıldan üstündür. 3. Gülme komşuna, gelir başına. 4. Çalışan demir ışıldar. 5. Damlaya damlaya göl olur. 6. Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz. 7. İtle yatan bitle kalkar. 8. Sakla samanı, gelir zamanı. 9. Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür. 10. Ne ekersen onu biçersin. Deyimler: 1. Elini sallasa ellisi. 2. Dört bir yanı gezmek. 3. Denize düşen yılana sarılır. 4. Gözden düşmek. 5. Dilini tutmak. 6. Yüzü gülmek. 7. Kendine gelmek. 8. Ağız birliği etmek. 9. Saman altından su yürütmek. 10. Saçını süpürge etmek.
    10 tane atasözü ve deyim söyler misin?