• Buradasın

    25 tane atasözü ve anlamı nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İşte 25 atasözü ve anlamları:
    1. "Acele işe şeytan karışır." - İşleri aceleye getirmek, hatalara yol açabilir 1.
    2. "Aç köpek uyuz sahibini ısırmaz." - İyi huylu insanlar, kötü huylu insanları genellikle tolere ederler 1.
    3. "Ağaç yaşken eğilir." - Çocuklar, erken yaşlarda eğitilmeli ve yönlendirilmelidir 12.
    4. "Başkasının gözünde kırık görünen, kendi gözümüzde küt olur." - Başkalarının kusurlarını eleştirirken, kendi kusurlarımızı görmemiz zordur 1.
    5. "Bülbülü altın kafeste besle, yine öter ormana gitse." - İnsanların doğasını değiştirmek zordur, içgüdüleri ve alışkanlıkları değişmez 1.
    6. "Ceviz oynamış, duvar mı düşmüş?" - Küçük bir olayın büyük bir reaksiyona neden olması gereksizdir 1.
    7. "Dağ fare doğurdu." - Sıradışı veya beklenmedik bir olayı ifade eder 1.
    8. "Daldan dala konmak." - İşten işe atlamak veya yer değiştirmek 1.
    9. "Düşenin dostu olmaz." - Başkaları sıkıntıya düştüğünde, arkadaşlarının sayısı azalabilir 1.
    10. "Ekmek aslanın ağzında olur." - Gelecekteki belirsizliklerle ilgili endişelenmemek için şu anın tadını çıkarmak önemlidir 1.
    Diğer atasözleri ve anlamları:
    1. "Eşeğe altın semer vursalar, eşek yine eşektir." - Kişinin doğası veya karakteri, sahip olduğu şeylerden daha önemlidir 1.
    2. "İki el bir baş içindir." - İşbirliği ve dayanışma önemlidir 1.
    3. "Köpeğe verme, karısına verme, akşam akşam hüsran olur." - İstediğimiz şeyleri gereksiz yere paylaşmak, pişmanlıkla sonuçlanabilir 1.
    4. "Sakla samanı, gelir zamanı." - İhtiyacınız olduğunda hazırlıklı olmanız önemlidir 1.
    5. "Aç tavuk kendini buğday ambarında sanır." - Kendini abartmak veya başkalarını küçümsemek anlamında kullanılır 1.
    6. "Bir elin nesi var, iki elin sesi var." - Yardım etmek ve işbirliği yapmak önemlidir 2.
    7. "Güzele bakmak sevaptır." - Güzel şeyleri takdir etmek önemlidir 1.
    8. "Herkes kendi kaderinin demircisidir." - Kendi yaşamınızın yaratıcısı ve yönlendiricis
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Deyim ve atasözü arasındaki fark nedir?

    Deyim ve atasözü arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Yargı Bildirme: Deyimler genellikle bir durumu, olayı ya da varlığı tasvir etmek amacıyla kullanılır ve yargı bildirmezler. 2. Kalıplaşma: Atasözlerindeki kalıplaşma deyimlere göre daha sıkıdır; deyimlerde yer alan sözcükler başta, ortada ve sonda değişiklik gösterebilir. 3. Amaç: Deyimlerin amacı çekici ve etkili bir anlatımla bir durumu belirtmek iken, atasözleri öğüt verme, yol gösterme ya da tecrübe aktarma amacı güderler. 4. Kullanım: Atasözleri cümle şeklindeyken, deyimler genellikle mastar haliyle kullanılır.

    En çok kullanılan atasözleri ve anlamları nelerdir?

    En çok kullanılan bazı atasözleri ve anlamları: 1. "Gülme komşuna, gelir başına". 2. "Ateş olmayan yerden duman çıkmaz". 3. "El elden üstündür". 4. "Ne ekersen, onu biçersin". 5. "Erken kalkan yol alır". 6. "Sakla samanı, gelir zamanı". 7. "Son pişmanlık fayda etmez". 8. "Ayağını yorganına göre uzat". 9. "Damlaya damlaya göl olur". 10. "Yalancının mumu yatsıya kadar yanar".

    En çok bilinen atasözleri ve anlamları nelerdir?

    İşte en çok bilinen bazı atasözleri ve anlamları: 1. "Armut dibine düşer." Anlamı: Kişi yakınında ne görürse onu devam ettirir. 2. "Bin ölçüp, bir biçmeli." Anlamı: Yapılacak herhangi bir işin her yönü çok iyi düşünülmeli. 3. "Düşüne düşüne görmeli işi, sonra pişman olmamalı kişi." Anlamı: Düşünmeden yapılan işler pişmanlık getirebilir. 4. "Emek olmadan (emeksiz) yemek olmaz." Anlamı: Emek vermeden yapılan herhangi bir işten kazanç elde etmek zordur. 5. "Erken kalktım işime, şeker kattım aşıma." Anlamı: Güne erken başlayan insan bir sürü iş halledebilir ve bu durumda insanı mutlu eder. 6. "Et tırnaktan ayrılmaz." Anlamı: Birbirine çok yakın olan insanlar aralarında ne yaşanırsa yaşlansın birbirlerinden kolay kolay kopamazlar. 7. "Ev alma, komşu al." Anlamı: Ev alacak insan için evin nasıl olduğundan çok komşularının nasıl olduğu önemlidir. 8. "Gülme komşuna, gelir başına." Anlamı: Birisinin yaşadığı kötü bir olayı alay konusu yaparsan bir gün sende aynı şeyi yaşayabilirsin. 9. "Güneş balçıkla sıvanmaz." Anlamı: Herkesin bildiği bir gerçeği yalanlarla değiştirmek mümkün değildir. 10. "İki dinle, bir söyle." Anlamı: Çok konuşmak yerine az söz söyleyip karşındakini daha çok dinlemelisin.

    Atasözü nedir ve örnekleri?

    Atasözü, uzun gözlem ve deneyimler sonucunda ortaya çıkmış, öğüt verici nitelikte olan ve halkın ortak malı olarak kabul edilen sözlerdir. Bazı atasözü örnekleri: "Akılsız başın kahrını ayaklar çeker". "Bin ölçüp, bir biçmeli". "Dost ile ye, iç". "Armut dibine düşer". "Her kapının bir anahtarı vardır".

    Atasözleri kaça ayrılır 5 tane?

    Atasözleri, biçim ve anlam özelliklerine göre iki çeşide ayrılır: 1. Biçim özelliklerine göre atasözleri, en fazla iki kelimeden oluşur ve duygu ve düşünce tek bir cümleye sığdırılır. 2. Anlam özelliklerine göre atasözleri, evrensel olarak kabul edilen ve kullanıldığı anlam bakımından ortak olan özlü sözlerdir. İşte beş tane atasözü örneği: 1. Damlaya damlaya göl olur. 2. Acele işe şeytan karışır. 3. Bir elin nesi var, iki elin sesi var. 4. İyilik eden iyilik bulur. 5. Sabrın sonu selamettir.

    10 tane ilginç atasözü söyler misin?

    İşte 10 tane ilginç atasözü: 1. Otu çek, köküne bak. 2. Ayıpsız dost arayan dostsuz kalır. 3. Kan, kanla yunmaz. 4. Keçiye içki içirmişler kurdun evini sormuş. 5. Tilki tilkiliğini anlatıncaya kadar post elden gider. 6. Isırgan ile taharet olmaz. 7. Pilav yiyen, kaşığı belinde gerek. 8. Orman olur da domuz olmaz mı?. 9. Sağır için iki kere kamet olmaz. 10. Ölmüş koyun kurttan korkmaz.

    En çok kullanılan atasözleri ve anlamları nelerdir?

    En çok kullanılan bazı atasözleri ve anlamları: 1. "Damlaya damlaya göl olur.". 2. "Gülü seven dikenine katlanır.". 3. "İşleyen demir pas tutmaz.". 4. "Güneş balçıkla sıvanmaz.". 5. "Ak akçe kara gün içindir.". 6. "Bir elin nesi var, iki elin sesi var.". 7. "Sakla samanı, gelir zamanı.". 8. "Kervan yolda düzülür.".