Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından süt kontrolü şu adımlarla gerçekleştirilir:
- Başvuru: Süt işleme tesisleri, faaliyete geçmeden önce Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik'in Ek-7'sinde belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvurur 1.
- Resmi Kontrol: Başvuru dosyası incelendikten sonra, belirlenen kontrol görevlileri tarafından işletmenin hijyen, altyapı ve ekipman gerekliliklerine uygunluğu değerlendirilir 13. Bu kontrol, Ek-1 ve Ek-2'de yer alan soru listesine göre yapılır 1.
- Belgelerin Kontrolü: Çiğ sütün işletmeye geliş sıcaklığı, nakliyede kullanılan ekipmanların temizliği ve dezenfeksiyon kayıtları gibi belgeler kontrol edilir 13. Ayrıca, gıda işletmecisinin tüm yıl boyunca kabul ettiği çiğ sütün somatik hücre sayısı ve koloni sayısı da değerlendirilir 1.
- İzleme ve Denetim: Bakanlık, ulusal izleme ve kontrol sistemleri ile işletmecilere verilen sorumluluğun yerine getirilip getirilmediğini sürekli olarak izler ve gerekli tedbirleri alır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: