• Buradasın

    Su tulumbasını ilk kim buldu?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Su tulumbasını ilk kimin bulduğu konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.
    • Romalılar 234. Su tulumbaları ilk kez Romalılar tarafından ağaçtan yapılmıştır 234.
    • Fransız asıllı mühendis Gerçek Davut (David) 15. 1720 yılında Osmanlı Devleti'nde yangın söndürme teşkilatının kurulması ve tulumbanın kullanılması, donanmayla katıldığı Venedik seferinden (1715) dönüşte ihtida eden ve Fransız asıllı bir mühendis olan Gerçek Davut (David) tarafından gerçekleştirilmiştir 15.
    Su tulumbası, 15. yüzyılda İtalya'da ortaya çıkmış ve Akdeniz havzasında kısa sürede yayılmıştır 15.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Cezeri'nin su tulumbası nasıl çalışır?

    Cezeri'nin su tulumbası, su çarkının döndürdüğü dişlilerin hareket ettirdiği yatay tahtalarla çalışır. Çalışma prensibi: Akan suyun çevirdiği çark, düşey düzlemde bir dişliyi döndürür. Bu dişli, yatay düzlemdeki diğer bir dişliyi hareket ettirir. Yatay dişlinin yanındaki pim, yarık bir çubukla bağlanır ve bu çubuk, açısal hareket yaparak tulumbaların piston kollarını ileri geri hareket ettirir. Bu sayede su, 13 metre yüksekliğindeki bir kuleye kadar çıkarılabilir.

    Tulumbacılık Osmanlı'ya nasıl geldi?

    Tulumbacılık Osmanlı'ya, XVIII. yüzyıl başında Fransız asıllı mühendis Gerçek Davud (David) aracılığıyla geldi. Davud, Venedik seferinden dönüşte İstanbul'da çıkan bir yangına tulumba ile müdahale etti ve bu hizmeti büyük takdir topladı. Böylece Osmanlı Devleti'nde yangın söndürme teşkilatı kurulmuş oldu.

    Su tulumbası nasıl yapılır?

    Su tulumbası yapımı için iki farklı yöntem bulunmaktadır: manuel tulumba ve Alibeyköy tulumbası. Manuel tulumba yapımı: 1. Malzemeler: 2 su bardağı su, 2,5 su bardağı un, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı toz şeker, yarım çay kaşığı tuz, 3 adet yumurta, 3 yemek kaşığı irmik, 1 yemek kaşığı limon suyu. 2. Şerbet hazırlığı: 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı suyu kaynatın, 30-35 dakika koyu kıvam alana kadar kaynamaya devam edin, limon suyunu ekleyin ve ılınmaya bırakın. 3. Hamur hazırlığı: Tencerede suyu, tereyağını, şekeri, tuzu kaynatın. Unu eleyip kaynamış su karışımına ekleyin, tahta kaşıkla karıştırın ve ocağın ayarını kısın. 4-5 dakika karıştırmaya devam ederek hamuru pişirin. 4. Kızartma: Yağı geniş bir tencereye alın ve yüksek ayarda ısıtın. Hamuru sıkma torbasına koyup yıldız uç takarak yağa sıkın ve makasla kesin. Yüksek ateşte ağır ağır kızartın. 5. Şerbetleme: Kızaran tulumbaları soğuk şerbete alın ve 2-3 dakika bekletin. Alibeyköy tulumbası yapımı için detaylı tarif sofratarifi.com sitesinde bulunmaktadır.